Aktualno
StoryEditor

Država ponižava žrtve požara i poplava

10. Ožujak 2018.

Dok se Hrvatska oporavlja od snijega i priprema za poplave, svode se računi od lanjskih elementarnih nepogoda. Napokon je krenula isplata šteta od ljetnih požara i jesenskih poplava, a prvi iznosi izazvali su masovno ogorčenje.

Milica Kostović iz Kistanja, kojoj je požar ni krivoj ni dužnoj progutao 1500 trsova, mogla bi inkasirati – 55 kuna?! Mišo Vojnović za 40 stoljetnih maslina dobio je ipak malo više – 240 kuna.

>>>Zagreb od Beograda dalje nego obratno

Zanimljiv je državni cjenik: jedan trs vinove loze vrijedi 3,7 lipa, a maslina u najboljim godinama - okruglih šest kuna. Tržišna cijena loznih cjepova je desetak kuna, a jednogodišnje sadnice masline prodaju se za tridesetak kuna…

Sličnu dozu državne bešćutnosti osjetile su i žrtve poplava u Dalmaciji. Draganu Zečeviću iz Kukljice na Ugljanu za prijavljenu štetu od nekoliko tisuća kuna isplaćeno je – 6,68 kuna. I može biti sretan, njegova je sumještanka dobila 2,70 kuna jer država ne priznaje štete od poplave na namještaju i uređajima, već samo u građevinskom dijelu, dakle u zidovima. Žalibože administrativnih troškova.

29. travanj 2024 06:05