Aktualno
StoryEditor

Države koje su promijenile ime

30. Rujan 2018.

Makedonija, koja bi mogla postati Sjeverna Makedonija ako njezini stanovnici tako odluče na današnjem referendumu, nije prva zemlja koja mijenja ime.

Mnoge su se zemlje preimenovale nakon što su stekle neovisnost. Na primjer, Istočni Pakistan je postao Bangladeš, Cejlon se nazvao Šri Lankom, Nizozemska Istočna Indija nazvala se Indonezijom, a Rodezija Zimbabveom.

Međutim, promjene imena već suverenih država mnogo su rjeđe. Evo nekih primjera iz nedavne povijesti:

Svazi u eSvatini 

U povodu 50. godišnjice neovisnosti Svazija, bivšeg britanskog protektorata, kralj Mswati III. objavio je u travnju 2018. da se zemlja vraća izvornom nazivu - eSvatini.

"Nećemo biti jedina država u Africi koja je zadržala ime iz kolonijalog doba", rekao je.

Novi naziv države znači "zemlja Svazija" na lokalnom jeziku.

Zair u DR Kongo 

Zair se preimenovao u Demokratsku Republiku Kongo u svibnju 1997. nakon što je svrgnut diktator Mobutu Sese Seko.

Bivši Belgijski Kongo, koji je postao neovisan 1960. pod imenom Republika Kongo po istomenoj rijeci, Mobutu je odlučio preimenovati u Zair 1971. godine.

Burma u Mjanmar  

Burmanska vladajuća hunta odlučila je 1989. zemlju nazvati Mjanmar, isto kako bi raskrstila s kolonijalnom prošlošću.

To nije spriječilo oporbu predvođenu nobelovkom Aung San Suu Kyi da se nastavi koristiti imenom Burma, po većinskom narodu.

Sjedinjene Države i neke druge zapadne zemlje godinama su odbijale koristiti naziv Mjanmar, ali se to polako mijenja nakon što je u zemlji 2012. počela demokratska tranzicija.

Gornja Volta u Burkina Faso

Gornja Volta, francuska kolonija koja je stekla neovisnost 1958., promijenila je ime u Burkina Faso u kolovozu 1984. godine. Tadašnji predsjednik Thomas Sankara također nije želio da ime države bude kolonijalno.

Burkina Faso znači "zemlja uspravnih ljudi" na najrasprostranjenijem domaćem dijalektu.

Kambodža u Kampućija i ponovo u Kambodža

Kambodžu je režim Crvenih Kmera preimenovao u Kampućiju nakon dolaska na vlast 1975. Radilo se o transkriptu naziva Kambodža na kmerskom jeziku.

Naziv je vraćen 1989. godine.

Dahomej u Benin

Petnaest godina nakon stjecanja neovisnosti od Francuske, Dahomej je 1975. promijenio ime u Benin, po moćnom kraljevstvu koje se širilo zapadnom Afrikom od 13. do 19. stoljeća, prije kolonizacije.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

24. rujan 2023 16:30