Aktualno
StoryEditor

Dubrovački gradonačelnik planira brzo riješiti pitanje žičare i smjeniti direktore komunalnih tvrtki

21. Lipanj 2017.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković rekao je u srijedu u Dubrovniku kako vjeruje da će se idući tjedan na sastanku s Davorom Lukšićem riješiti pitanje plaćanja koncesije za dubrovačku žičaru, a istaknuo je kako Grad Dubrovnik neće odustati od potraživanja iz prijašnjih godina.

Na konferenciji za novinare povodom deset dana svog mandata Franković se osvrnuo na nekoliko važnih tema na kojima je radio, od rješavanja pitanja koncesije za žičaru, azila za životinje, projekta obnove posljednje tri lađe Lazareta ali i produljenja ugovora s Društvom prijatelja dubrovačke starine o upravljanju zidinama.

>>>Pokret otoka traži da se zakon o koncesijama vrati na javnu raspravu

-Imali smo sastanak s predsjednikom uprave ‘Excelsa nekretnina‘ Antom Ruskovićem, a sljedeći tjedan imamo sastanak s Davorom Lukšićem i vjerujem da će razum prevladati. U svakom slučaju mi smo spremi zaštiti gradski proračun, ali vjerujem da će oni poštovati sve što trebaju prema Gradu i građanima, a to je konačno početak plaćanja koncesijske naknade, rekao je Franković te na novinarski upit odgovorio kako će insistirati na plaćanju naknade prema dogovoru za razdoblje od srpnja 2015. godine do danas, a istaknuo je kako u ovom trenutku ne može špekulirati o kolikom je iznosu riječ.

Smjena svih direktora

Franković je rekao kako su svi pročelnici upravnih odjela Grada Dubrovnika stavili svoje mandate na raspolaganje, ali i da će svi direktori komunalnih tvrtki u gradskom vlasništvu uskoro biti smijenjeni.

>>>Pametno apelira na poništenje ‘malverzacijske’ uredbe o koncesijama na pomorsko dobro

-Za 23. lipnja sazvane su skupštine svih društava. Mi radimo reorganizaciju gradske uprave, a ići ćemo u zamjenu članova predsjednika uprava, svih direktora i predsjednika uprava. Nakon toga ćemo građanima prezentirati stanje u tim trgovačkim društvima, istaknuo je Franković te najavio i skoro uvođenje kompjuterskog sustava putem kojeg će građani moći u stvarnom vremenu pratiti stanje rješavanja svojih predmeta poput izdavanja raznih dozvola i slično.

Odnos s DPDS-om

Dubrovački gradonačelnik rekao je kako je s predsjednikom Društva prijatelja dubrovačke starine Nikom Kapetanićem dogovorio novu raspodjelu sredstava od ulaznica za zidine.

-Dogovorili smo produljenje postojećeg ugovora, a novac će se dijeliti u omjeru 70:30 s time da će naplata karata ići izravno u gradski proračun, ali će je vršiti djelatnici DPDS-a, rekao je Franković te na novinarski upit odgovorio kako će Grad potom Društvu vraćati 30 posto iznosa.

>>>Z. Marić: Apsolutno nema potrebe za novim čitanjem Zakona o koncesijama

Ustvrdio je kako će se obnova kulturne baštine financirati primarno iz fondova EU te 30 posto iznosa od ulaznica koje idu DPDS-u dok će ostatak prihoda biti namijenjen za komunalne projekte.

-Franković je dodao kako će se kroz mjesec dana regulirati odnosi između tvrtke Odašiljači i veze i Grada Dubrovnika za njihov objekt na Srđu, te da je pronađena nova lokacija za smještanje azila za životinje koji se trenutno nalazi na Žarkovici.

-Pronašli smo adekvatnu lokaciju, ali nećemo je još precizirati. Lokacija je izvan naseljenih mjesta, ali moramo provesti mjerenje buke kako ne bi eventualno narušili kvalitetu života naših sugrađana, rekao je on.

EU fondovi

Dubrovački gradonačelnik je napomenuo i kako je projekt obnove posljednje tri lađe Lazareta nadomak realizacije i povlačenja 33 milijuna kuna sredstava iz fondova EU, a istaknuo je i kako će se preko europskih sredstava ići na kupovinu deset autobusa za javni gradski prijevoz.

28. siječanj 2023 05:24