Aktualno
StoryEditor

DZS: Zalihe energije krajem siječnja bile su veće za 14,2 posto

21. Ožujak 2018.

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima na kraju siječnja su u odnosu na prethodni mjesec smanjene za 0,7 posto, dok su na godišnjoj razini povećane za 6,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), zalihe energije na kraju siječnja u usporedbi s prethodnim mjesecom su veće za 14,2 posto, a zalihe intermedijarnih proizvoda za 1,4 posto.

>>>Broj zaposlenih u industriji smanjen za 0,2 posto, ponajviše u proizvodnji energije

Istodobno su zalihe kapitalnih proizvoda smanjene za 14,4 posto,  trajnih proizvoda za široku potrošnju za 7,3 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,2 posto.

Na godišnjoj razini zalihe energije su povećane 23,1 posto, intermedijarnih proizvoda 9,1 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 6,9 posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za jedan posto. Zalihe kapitalnih proizvoda su na godišnjoj razini smanjene za 33,1 posto.

Promatrano po područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD), zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju siječnja su u usporedbi sa mjesecom ranije u prerađivačkoj industriji manje za 0,1 posto, dok su u rudarstvu i vađenju porasle za 1,1 posto.

>>>Makroekonomija: Očekuje se rast potrošnje 41. mjesec zaredom

Na godišnjoj, pak, razini zalihe gotovih industrijskih proizvoda u siječnju su prema istom mjesecu 2017. godine u prerađivačkoj industriji veće za 6,9 posto, a  u rudarstvu i vađenju su pale za 1,2 posto.

24. svibanj 2024 21:04