Aktualno
StoryEditor

EIZ analizirao: Učinak ‘Igre prijestolja‘ na dubrovački turizam broji se u milijunima eura

20. Srpanj 2017.

Zahvaljujući snimanju serije "Igre prijestolja" u Dubrovniku, Dubrovačko-neretvansku županiju je od 2012. do 2015. posjetilo dodatnih 244.415 turista, koji su potrošili 126 milijuna eura, pokazuje znanstveni rad istraživača zagrebačkog Ekonomskog instituta.

U radu "Učinci filmske industrije na turizam: Igra prijestolja i Dubrovnik" istraživači EIZ-a Marina Tkalec, Ivan Žilić i Vedran Recher evaluirali su učinak snimanja serijala "Igra prijestolja" na turističke rezultate u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U radu zaključuju da je snimanje te serije u Dubrovniku imalo izrazito pozitivne učinke na turističke rezultate.

>>>Neočekivani rekorderi i drugačije turističke priče: Daleko od mora broj noćenja raste do 300 posto

Po njima, samo zbog snimanja te serije, Dubrovačko-neretvansku županiju je u razdoblju od 2012. do 2015. svake godine posjetilo u prosjeku 60 tisuća turista više.

Kumulativno, tijekom cijelog analiziranog razdoblja Dubrovačko-neretvansku županiju je zbog snimanja "Igre prijestolja" u Dubrovniku posjetilo 244.415 turista više koji su ostvarili gotovo milijun i pol više noćenja. Pritom su potrošili ukupno 126 milijuna eura.

>>>BBC: Dubrovnik ‘stenje pod teretom turističkog vala’

Jedan od najpopularnijih serijala na svijetu, "Igra prijestolja"  u Dubrovniku se počeo snimati 2011. godine. Dubrovnik je pri tome izabran kao lokacija za King‘s Landing, izmišljeni glavni grad sedam kraljevstva koji se učestalo pojavljuje u serijalu. Bogata i iznimno očuvana dubrovačka kulturna i arhitektonska baština sjajno se uklopila u srednjovjekovni kontekst serije, zbog čega se snimke dubrovačkih gradskih zidina, Lovrijenca i Lokruma često pojavljuju u serijalu.

>>>Hvar objavio rat razularenim turistima: Šetnja u kupaćem do 600, spavanje na klupici do 700 eura

Ove snimke, ističu znanstvenici EIZ-a, ostavile su snažan dojam na gledatelje serijala, podižući globalnu prepoznatljivost Dubrovnika i potičući potražnju za turističkim posjetima tom gradu.

02. travanj 2023 01:25