Aktualno
StoryEditor

Electrolux ukinuo manje profitabilne linije proizvoda, očekuje rast u 2018.

19. Studeni 2017.

Švedski proizvođač kućanskih aparata Electrolux objavio je da u idućoj godini očekuje rast na glavnim tržištima dok bi troškovi sirovina trebali usporiti.

Napominju također da očekuju da će u iduće tri do četiri godine povećati kapitalnu potrošnju, signalizirajući da nakon godine većih marži ponovo stavljaju naglasak na rast.

U prvoj cjelovitoj procjeni za sljedeću godinu, objavljenoj prigodom današnjeg susreta s ulagačima, analitičarima i predstavnicima medija, konkurent američkog Whirlpoola navodi da očekuje rast potražnje u industriji kućanskih aparata za jedan do dva posto u Europi, te za dva do tri posto u Sjevernoj Americi.

U posljednje su vrijeme ukinuli neke manje profitabilne linije proizvoda i prilagodili proizvodnju, ostvarivši time u protekla dva tromjesečja napokon 6-postotnu operativnu maržu koja im je dugo izmicala.

>>>Gorenje dogovorilo prekid suradnje s Panasonicom

- Vrlo smo zadovoljni našom poboljšanom izvedbom u stavci operativne marže, koja nam omogućuje solidne temelje za sljedeće poteze prema ciljanom rastu kao i ostvarivanje Electroluxovih financijskih ciljeva kroz cijeli poslovni ciklus o minimalno 6-postotnoj EBIT marži i 4-postotnom rastu, izjavio je u priopćenju izvršni direktor Jonas Samuelson.

Više cijene sirovina u ovoj godini, posebice čelika, zadaju teškoće proizvođačima bijele tehnike. U Electroluxu procjenjuju da će ulazni troškovi srezati njihove ovogodišnje rezultate za 1,4 milijarde švedskih kruna (166 milijuna dolara), te za dodatnu milijardu kruna u idućoj godini, kada bi ih prema vlastitim procjenama trebali amortizirati većom efikasnošću. Kapitalni izdaci u idućoj godini procijenjeni su na oko šest milijardi kruna a bit će usmjereni na "dizajn proizvoda, automatizaciju i inovacije".

27. travanj 2024 18:03