Aktualno
StoryEditor

Erste Grupa ubilježila 332,6 milijuna eura dobiti

04. Svibanj 2018.

Austrijska banka Erste Grupa u petak je izvijestila o gotovo 27 posto većoj neto dobiti u prvom tromjesečju 2018. godine u usporedbi s godinom ranije zahvaljujući smanjenim rizicima u povoljnom gospodarskom okruženju.

Neto dobit u prvom je kvartalu tako dosegnula 332,6 milijuna eura, pokazalo je poslovno izvješće. Operativni prihodi su uvećani na 1,651 milijardu eura, s 1,617 milijardi u istom razdoblju prošle godine.

>>>Erste banka predstavila uslugu beskontaktnog podizanja gotovine

Neto prihodi od kamata pritom su uvećani tri posto, na 1,08 milijardi eura.

Porasli su i neto prihodi od naknada i provizija, za 4,6 posto, na 478,6 milijuna eura.

Neto rezultat od trgovanja oštro je pak smanjen, na 11,6 milijuna, sa 48,6 milijuna eura.

"Potražnja za zajmovima kontinuirao jača, posebno u Češkoj i Slovačkoj", naglasio je izvršni direktor Andreas Treichl.

"Daleko najveći doprinos pružilo je ipak okruženje iznimno benignih rizika, koje je rezultiralo neto otpuštanjem rezervacija", dodao je čelnik austrijske banke.

>>>Otvorene prijave za studentske stručne prakse Erste banke Generalna proba i IT lab

Tako je banka zahvaljujući poboljšanoj kvaliteti imovine u prvom tromjesečju u stavci rezervacija za gubitke zabilježila pozitivan rezultat, otpustivši 54,4 milijuna eura rezervacija za kreditno poslovanje. U istom razdoblju prošle godine za potencijalne je gubitke na kreditima rezervirala 65,8 milijuna eura.

Udio nenaplativih kredita u prvom je tromjesečju smanjen na 3,7 posto, sa četiri posto u prethodna tri mjeseca, a pokrivenost nenaplativih kredita rezervacijama istodobno povećana na 72,5 posto, sa 68,8 posto, stoji u priopćenju Erste Grupe.

"U cjelini gledano, ispunjeni su svi uvjeti za nastavak pozitivnog trenda", zaključuje Treichl, ukazujući na smanjeni udio nenaplativih kredita i na solidne prognoze gospodarskog rasta u kojima Erste posluje.

>>>EIF i Erste: Novih 100 milijuna eura za male i srednje hrvatske poduzetnike

Operativni troškovi uvećani su pak u istom razdoblju gotovo pet posto, na 1,065 milijardi eura, pa kad se podvuče crta, operativna je dobit iznosila 586,7 milijuna eura i bila je dva posto niža u usporedbi s godinom ranije.

"Troškovi zaposlenika su porasli. S obzirom da su stope nezaposlenosti niske u većini naših temeljnih tržišta, mogu se očekivati daljnji pritisci na povećanje tih troškova. Značajni su ostali i troškovi povezani s IT projektima, od kojih su mnogi proizišli iz regulatornih zahtjeva", napominje izvršni direktor austrijske banke.

19. travanj 2024 09:20