Aktualno
StoryEditor

EU i Pfizer/BioNTech postigli dogovor o izmjeni ugovora o isporuci cjepiva

26. Svibanj 2023.
Poslovna simbioza moćnog američkog Pfizera i donedavno nepoznatog njemačkog BioNTecha, dovela ih je na prvo mjesto top liste deset najinovativnijih kompanija 2021. u izboru popularnog časopisa Fast Company U zbog toga jer su potkraj prošle godine pustili na tržište prvo mRNA cjepivo protiv koronavirusa  

Europska unija i farmaceutske tvrtke Pfizer i BioNTech su objavili da su postigli dogovor o izmjeni ugovora o nabavci cjepiva protiv covida-19, umanjivši količinu koju EU mora kupiti i pomaknuvši rok za isporuku do 2026. godine, no detalji ugovora nisu poznati. 

Dogovor dviju strana postignut je nakon mjeseci pregovora i u vrijeme pritiska europskih vlada na Bruxelles da osigura izmjenu ugovora zbog pada broja slučajeva koronavirusa u svijetu i male potražnje za ‘booster‘ dozama.

Neke europske države su već uništile svoje doze, piše Reuters. 

Povjerenica Europske komisije za zdravstvo Stella Kyriakides pozdravila je postizanje sporazuma kako bi odgovarao aktualnim potrebama. 

Ona je više od dva mjeseca pozivala članice EU-a da podrže izmjenu ugovara koju je pregovarala Komisija.

EK je u petak priopćila da je dio članica odlučio odbiti izmijenjeni ugovor, ne navodeći koje. 

Te države će ostati pod trenutnim ugovorom, stoji u priopćenju. Izvor iz Komisije Reutersu je rekao da je riječ o Mađarskoj i Poljskoj. 

Originalan ugovor potpisan je u svibnju 2021. i obvezao je EU da kupi 900 milijuna doza cjepiva Pfizera i BioNTecha, uz opciju dodatnih 900 milijuna do kraja 2023. godine.

Oko polovice od prvih 900 milijuna doza iz ugovora još nije isporučeno jer je potražnja prošle godine pala. EU nije aktivirala dodatnu opciju. 

Priopćenja Europske komisije i dviju tvrtki ne navode točan postotak smanjenja isporuke, no izvor upoznat s pregovorima rekao je kako se radi o trećini preostalih doza. 

Članice EU-a trebat će platiti naknadu za svaku otkazanu dozu, rekao je izvor, ne kazavši koliko će ona iznositi. To nisu htjele komentirati ni Komisija ni dvije tvrtke. 

Pfizer je 2022. zaradio rekordnih 100,3 milijardi dolara u svojoj 174 godina dugoj povijesti, dok bi ove godine trebao zaraditi između 67 i 71 milijardu, pisao je Financial Times početkom ove godine. 

19. svibanj 2024 11:08