Aktualno
StoryEditor

Euro na najvišim razinama u četiri mjeseca prema dolaru

02. Siječanj 2018.

Euro je u utorak na međunarodnim tržištima ojačao prema dolaru na nove najviše razine u četiri mjeseca, u optimističnom ozračju prvog radnog dana u novoj godini zbog dobrih gospodarskih izgleda za eurozonu.

Euro je jutros u takvom ozračju ojačao 0,3 prema dolaru, na 1,2046 dolara, i kreće se nadomak 1,2092 dolara, najviše razine od početka 2015. godine koje je nakratko zabilježio u lanjskom rujnu. Zajednička europska valuta ojačala je i prema japanskoj, na 135,64 jena, najviše razine od kraja 2015. godine.

>>>Ponuda novca u eurozoni blago usporila u studenom

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo je u takvim okolnostima na 91,932 boda, što su njegove najniže razine od rujna. U prošloj je godini oslabio više od 9,8 posto,  najsnažnije od 2003. godine.

Euro je pak 2017. godinu završio na najvećem dobitku prema dolaru od 2003. godine, ponajprije zbog jačanja gospodarstva eurozone i očekivanja da će Europska središnja banka (ECB) postupno smanjivati monetarne poticaje.

>>>2017., godina u kojoj je vrijednost bitcoina skočila oko 1.400 posto

Alvin Tan, valutni analitičar u banci Societe Generale, kazao je da se potražnja za dolarom smanjivala od početka sezone blagdana, dok je euro dobivao na privlačnosti također zahvaljujući snažnijem rastu gospodarstava eurozone.

- Bazično gledano, ono što pomaže euru su poboljšani izgledi za gospodarstvo eurozone. Taj bi se zamah trebao zadržati, kazao je.

Od dobrih vijesti s gospodarskog plana izdvaja se ona iz proizvodnog sektora u eurozoni, koji je 2017. zaključio s najsnažnijim rastom aktivnosti u protekla više od dva desetljeća, pokazali su u utorak objavljeni podaci.

24. travanj 2024 10:35