Aktualno
StoryEditor

Europski regulator kaznio S&P zbog problematične objave rejtinga

24. Ožujak 2023.
foto Shutterstock

Europski regulator za vrijednosne papire i tržišta kapitala izrekao je agenciji S&P Global Ratings Europe novčanu kaznu od 1,1 milijun eura zbog propusta u objavi rejtinga.

Zbog propusta u mehanizmima unutarnje kontrole S&P je objavljivao rejtinge dužničkih papira prije no što su ih izdavatelji izdali i o izdanju izvijestili tržišta, utvrdio je regulator.

 - Današnji postupak protiv S&P-a naglašava koliko je ESMA-i važno da agencije za kreditne rejtinge poštuju obveze o pravodobnom izvješćivanju tržišta o rejtinzima -  izjavila je Verena Ross, predsjednica ESMA-e, dodavši da objavljivanje kreditnog rejtinga prije izdavanja vrijednosnih papira koji se ocjenjuju može naštetiti izdavatelju, ulagateljima i općenito urednom funkcioniranju financijskih tržišta..

ESMA je utvrdila da je S&P između 5. lipnja 2019. i 8. rujna 2021. prerano objavio kreditne rejtinge šest izdavatelja, izrekavši agenciji kaznu od 825.000 eura.

Otkrili su i da je S&P u razdoblju od 2019. do 2021. u šest slučajeva uklonio kreditni rejting sa svojih javnih platformi bez objašnjenja, odrezavši mu dodatnih 210.000 eura kazne.

Agencija također nije vodila računa o tome da informacije o jednom izdavatelju dužničkih papira koje je dostavila ESMA-i radi objave na europskoj platformi za rejtinge (ERP) budu točne i ažurirane, što joj je donijelo kaznu od 75 tisuća eura.

S&P se može žaliti na odluku odborima za tužbe pri europskim nadzornim tijelima, priopćila je ESMA.

 

22. travanj 2024 02:56