Aktualno
StoryEditor

Europski ulagači oprezni, ECB signalizira povećanje kamata

06. Lipanj 2023.
Wall Street

Na europskim se burzama u utorak ujutro trguje oprezno jer su ulagači zabrinuti zbog signala iz Europske središnje banke (ECB) o daljnjem povećanju kamatnih stopa.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer, kada je blago pao.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,11 posto, na 7.590 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,07 posto, na 15.960 bodova, a pariški CAC 0,02 posto, na 7.199 bodova.

Ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama jer su jučerašnje izjave predsjednice ECB-a Christine Lagarde i predsjednika Bundesbanke Joachima Nagela učvrstile očekivanja da će središnja banka u lipnju dodatno povećati ključne kamatne stope.

A na većini azijskih burzi cijene su dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 9,30 sati u minusu 0,2 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 0,9 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Šangaju i Australiji pale između 0,3 i 1,2 posto.

Na tržištima vlada oprez jer je australska središnja banka, mimo očekivanja analitičara, povećala ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, na 4,1 posto.

To je zabrinulo ulagače koji su ‘igrali‘ na to da će središnje banke pauzirati sa zaoštravanjem monetarne politike dok se ne vidi jesu li dosadašnja povećanja kamata suzbila inflaciju.

Ulagači su oprezni i zbog jučerašnjeg pada Wall Streeta. Dow Jones oslabio je 0,59 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,20, a Nasdaq indeks 0,09 posto.

Prošloga su tjedna indeksi snažno porasli jer su ulagači nakon izvješća s američkog tržišta rada zaključili da popuštaju pritisci na rast plaća, pa time i inflacije, što bi moglo navesti Fed na stanku u procesu podizanja kamatnih stopa.

Na tržištu novca trenutno se procjenjuje da postoji oko 80 posto izgleda da će čelnici američke središnje banke na sjednici u lipnju ostaviti kamate nepromijenjene.

Tim više što i niz drugih izvješća pokazuje da se rast najvećeg svjetskog gospodarstva usporava.

- Loša vijest je dobra vijest po pitanju kamata. Loša vijest, koja ukazuje na slabljenje gospodarstva, zapravo je dobra za tržište jer znači da popuštaju inflacijski pritisci i da bi Fed mogao pauzirati nakon duge serije povećanja kamata -  kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Ingalls & Snyder.

No, kako inflacija ipak ne popušta dovoljno brzo, većina analitičara smatra da će Fed, nakon moguće stanke u lipnju, u srpnju još jednom povećati kamate.

Stoga se na burzi trguje oprezno, dok se čekaju nove vijesti koje bi mogle potvrditi ili opovrgnuti trenutne teze.

01. listopad 2023 18:01