Aktualno
StoryEditor

Fina predložila stečaj tvornice papira Pan

08. Siječanj 2018.

Financijska agencija (Fina) podnijela je Trgovačkom sudu u Zagrebu prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad Pan – Tvornicom papira Zagreb d.o.o, tvrtkom kojoj je osnivač i dugogodišnji direktor bio kontroverzni poduzetnik Marinko Mikulić, navodeći kako je ta tvrtka krajem prosinca 2017. imala neizvršene osnove za plaćanje u razdoblju od 193 dana i ukupnom iznosu nešto većem od četiri milijuna kuna.

U prijedlogu Fine navodi se i kako prema dostavljenim podacima, ta tvrtka ima 118 zaposlenih, oročen novac i otvorene račune u tri komercijalne banke te da, osim toga, Fina ‘‘ne raspolaže drugim podacima o imovini tog dužnika‘‘.

>>>Fina: 9000 tvrtki zatražilo prestečajnu nagodbu, 3098 završilo postupak

Prijedlog za otvaranje stečaja Pan – Tvornice papira Zagreb uslijedio je nakon predstečajne nagodbe te tvrtke potvrđene u svibnju prošle godine u kojoj je 90,6 posto vjerovnika s ukupno više stotina milijuna kuna utvrđenih tražbina prihvatilo plan financijskog restrukturiranja.

U tom planu, potvrđenom kod Fine, prihvaćeni su i značajni otpisi nagomilanih dugova te tvrtke prema vjerovnicima, odnosno otpis zateznih kamata i 30 posto glavnice duga nakon čega bi uslijedila otplata duga u 84 rate i to nakon godinu dana počeka od prihvaćanja predstečajne nagodbe.

Na taj način je tražbina Ministarstva financija – Porezne uprave od te tvrtke u ukupnom iznosu od čak 31 milijun kuna bila ‘‘srezana‘‘ na 13,85 milijuna kuna, a slično su prošle i tri tražbine poduzeća u sklopu HEP-a u ukupnom iznosu od gotovo 36 milijuna kuna koje su bile smanjene na oko 21,5 milijun kuna.

Dugovanja Hrvatskim vodama, ali i zagrebačkoj Vodoopskrbi i odvodnji u ukupnom iznosu većem od 16 milijuna kuna bila su više nego prepolovljena, prihvaćenim planom financijskog restrukturiranja u predstečajnoj nagodbi taj je dug bio srezan na 6,8 milijuna kuna duga.

>>>Fina: Pokretanje osobnog stečaja zatražila 1.102 građana

Kao najveći vjerovnici Pana – Tvornice papira Zagreb i s najvećim brojem glasova u prihvaćanju takvog plana restrukturiranja navedene su dvije povezane tvrtke – Pan papirna industrija Trgopromet d.d. u stečaju, registrirana u Đakovu koja je potraživala 371, 4 milijuna kuna, ali i Pan papirna industrija Tvornica kartona i kartonske ambalaže d.o.o u Zagrebu koja je potraživala isti iznos, ali je registrirana na istoj zagrebačkoj adresi kao i ‘‘krovna‘‘ tvrtka Pan – Tvornica papira Zagreb.

Pan – Tvornica papira Zagreb, čiji je predsjednik uprave do kolovoza 2015. bio Marinko Mikulić, u medijima prozvan ‘‘hrvatskim kraljem papira‘‘ zapošljavala je gotovo 500 radnika i do 2012. ostvarivala je dobit. No, već iduće godine iskazan je gubitak od gotovo 171 milijun kuna. Te 2013. krovna Pan – Papirna industrija je prema listi poreznih dužnika Ministarstva financija dugovala čak 151 milijun kuna.

10. prosinac 2023 09:30