Aktualno
StoryEditor

Financijski vještak Kamal pred optužnim vijećem u slučaju ‘Veliki Agrokor‘

27. Veljača 2023.

Na zagrebačkom Županijskom sudu održava se sjednica optužnog vijeća koje bi trebalo ispitati financijskog vještaka iz poljskog KPMG-a Ismet Kamala i odlučiti o zakonitosti njegova nalaza na kojemu se temelji optužnica za izvlačenje 1,2 milijarde kuna iz koncerna Agrokor Ivice Todorića.

Optužno vijeće pokušat će iz drugog pokušaja saslušati Kamala, nakon što je Todorić na prošloj sjednici, održanoj početkom studenoga prošle godine, prekinuo ispitivanje zatraživši izuzeće svih nadležnih sudaca i tužitelja.

Todorić je zatražio izuzeće članova optužnog vijeća, predsjednika zagrebačkog Županijskog suda, glavne državne odvjetnice i svih zamjenika jer je sud odlučio ispitati vještaka poljskog KPMG-a Kamala i odbio zahtjev branitelja da se dostavi dodatna dokumentacija.

Todorićev zahtjev za izuzećem je odbijen, a Kamal se u ponedjeljak ponovno pojavio na sudu, kao i prvookrivljeni Todorić koji je na ulazu u sud poručio: ‘Danas pobjeđujemo, kako god bilo‘.

Odvjetnici optuženih u aferi Agrokor duže vrijeme tvrde da je Kamalov vještački nalaz, koji je državu koštao 8,6 milijuna kuna, nezakonit, jer ga je umjesto poljskog KPMG-a izradili hrvatski vještaci koji su u sukobu interesa jer su radili za Agrokor u vrijeme izvanredne uprave.

Todorića i njegovih 14 suoptuženika optužnica tereti da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna. Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužiteljstvo, pribavljeno 923,6 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 milijuna kuna nizozemskom Agrokor Investmentu BV.

O osnovanosti optužnice od 459 stranica optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda raspravlja od 2021. godine, a u međuvremenu je Visoki kazneni sud naložio novo propitivanje zakonitosti financijskog vještačenja na kojem se optužnica temelji.

Svi optuženici od početka su odbacivali sve što im tužiteljstvo stavlja na teret.

Vrhovni sud je sredinom veljače potvrdio presudu zagrebačkog Županijskog suda u tzv. slučaju mali Agrokor prema kojoj su Todorić i njegovi suradnici oslobođeni optužbe da su oštetili koncern za oko 1,25 milijuna eura.

21. svibanj 2024 14:41