Aktualno
StoryEditor

Fogec ocijenio da je utjecaj politike na gospodarstvo prevelik

04. Svibanj 2018.

Gospodarskom suradnjom i trgovinom jačaju se putovi kulturne suradnje, stvaraju čvršći temelji uspješnijim međudržavnim političkim odnosima i širi prostor nesmetanom protoku ideja, roba, kapitala i ljudi, a perspektive za razvoj gospodarstva su i povezivanje regija i zajednički nastup, neki su od naglasaka s konferencije "Međunarodno gospodarsko povezivanje".

Konferencija je održana u petak u Opatiji i okupila je gospodarstvenike i predstavnike niza institucija iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Švicarske, Italije, Mađarske i Rusije, a organizirala ju je Županijska komora Rijeka, u suradnji s Uredom Vlade Republike Slovenije za Slovence u inozemstvu te uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske i Primorsko-goranske županije.

>>>HGK organizira Međunarodno gospodarsko povezivanje u Opatiji

Teme skupa bile su mogućnosti bolje suradnje poduzetnika hrvatskog podrijetla koji žive i rade u inozemstvu, s domaćim poduzetnicima, kao i pitanja kako unaprijediti povezanost poduzetnika i institucija te kako poduprijeti domaće poduzetnike u internacionalizaciji poslovanja.

Predsjednik Županijske komore Rijeka Vidoje Vujić rekao je da su Slovenija i Hrvatska dale Europi i svijetu brojne stručnjake i poslovne ljude te da upravo oni mogu doprinijeti boljem i uspješnijem povezivanju domaćih tvrtki s onima u inozemstvu. Da bi Hrvatska mogla uspjeti mora izvoziti i tražiti pouzdane investitore. Osnovni cilj je da zajednički nastupamo na drugim tržištima, od Kine, Indije, Rusije do Amerike, jer smo mala zemlja i ako ne budemo zajednički nastupali, nećemo imati dovoljne rezultate, poručio je.

>>>Plenković i Kretschmann razgovarali o gospodarskoj suradnji vrijednoj oko milijardu eura

Slovenski ministar za Slovence u inozemstvu Gorazd Žmavc smatra da je to što su Hrvatska i Slovenija male zemlje ustvari prednost, da trebamo biti fleksibilni, znati što i kako to ostvariti te zajednički izlaziti na tržište. Slovenska iskustva su dobra, dosta je gospodarstvenika uspjelo u inozemstvu, ističe Žmavc, koji poručuje i da treba dati šansu mladima i omogućiti im da odlaze u inozemstvo i razvijaju se, ali i raditi na tome da se vrate i razvijaju domovinu.

U raspravi o gospodarskoj diplomaciji i internacionalizaciji poslovanje predsjednik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj Mladen Fogec rekao je da je u Hrvatskoj potrebno promijeniti pravni okvir, Zakon o radu i poreznu politiku te da propise treba vjerodostojno primjenjivati. Smatra da je je zbog mnogih opterećenja u Hrvatsku teško privući kvalitetne menadžere. Dobrim je ocijenio što Hrvatska gospodarska komora (HGK) otvara nova predstavništva u svijetu, ali i zamijetio da neka nije ni trebalo zatvarati pa ih ponovno otvarati te da je utjecaj politike na gospodarstvo prevelik.

>>>Veliki potencijali suradnje u jadransko-jonskom području

Vlasnik tvrtke Nilu Stahlbau iz Beča Niko Ilić rekao je da je suradnja hrvatskih i austrijskih tvrtki jako dobra, da Austrijanci puno ulažu, a Hrvati su dobro integrirani u austrijsko gospodarstvo. Za bolji uspjeh naših poduzetnika važno je započeto dovršiti i ustrajati na provođenju poslovnog plana, kazao je.

Predsjednik Uprave tvrtke Teximp iz Zuricha Vlado Vukoja istaknuo je da cijene moraju biti konkurentne, a rad kvalitetan. Spominjući nedostatak domaćih radnika u proizvodnji predložio je otvaranje centara metalne industrije, odnosno tehnoloških parkova za izobrazbu takvih kadrova. Treba privući uspješne Hrvate iz dijaspore i ostvariti neke projekte kako bi se popravili negativni dojmovi povratnika,  koji su pokušali poslovati u Hrvatskoj, ali nisu uspjeli  iako u inozemstvu uspješno posluju, poručio je Vukoja.

Tijekom konferencije potpisan je i sporazum o suradnji Županijske komore Rijeka s udruženjima poduzetnika slovenskog podrijetla u inozemstvu - Slovenskim gospodarskim udruženjem u Trstu te Slovenskim gospodarskim savezom za Korušku.

24. veljača 2024 10:58