Aktualno
StoryEditor

Ford odustao od investicija u Španjolskoj, ali još neće otpuštati tamošnje radnike

25. Kolovoz 2022.
foto Shutterstock

Američki automobilski div Ford objavio je da će odgoditi ulaganja u Španjolskoj zbog 'izmijenjenih izgleda za Europu', poručivši ipak da za sada ne planira ukidati radna mjesta u tvornici električnih vozila u Valenciji.

Kompanija nije navela pojedinosti o izmijenjenim izgledima.

Ford za sada neće ukidati radna mjesta u tvornici u Valenciji, rekao je glasnogovornik španjolskog ogranka, iako su dugo najavljivali restrukturiranje radne snage, budući da za sklapanje električnih automobila treba manje radnih sati.

Najavljena odgoda ulaganja nije pretjerano zabrinula sindikat UGT i španjolsko ministarstvo industrije, budući da, po njihovoj procjeni, neće utjecati na Fordov plan za proizvodnju električnih vozila u Španjolskoj.

Početkom tjedna kompanija je izvijestila da će ukinuti ukupno 3.000 radnih mjesta, najvećim dijelom u Sjevernoj Americi i Indiji.

- Španjolska vlada i dalje je spremna podupirati aktualna i buduća Fordova ulaganja u Španjolskoj - navodi se u priopćenju ministarstva industrije.

Ford je u srijedu poručio i da neće od Španjolske tražiti potporu iz programa za obnovu i oporavak gospodarstva EU-a od koronakrize za ulaganja u električna vozila, ali će surađivati ​​s vlastima kako bi identificirao druge mogućnosti državne potpore za proizvodnju.

Potporu su zatražili u svibnju i dobili 106 milijuna eura, ali su povukli zahtjev u utorak, prije isteka roka za potencijalne promjene, priopćilo je ministarstvo.

Kompanija planira početi proizvoditi električna vozila u Španjolskoj 2025. godine i potpuno 'elektrizirati' ponudu osobnih automobila do 2030.

25. travanj 2024 18:27