Aktualno
StoryEditor

Funta bi mogla oslabiti za dodatnih 10 posto zbog zastoja u investicijama

01. Srpanj 2016.

Kada je krajem prošlog tjedna  postalo očito da će većina Britanaca glasati za Brexit, napuštanje EU, vrijednost britanska funta je  naglo pala. Do sada je u odnosu na euro oslabila za 10%, dok je u odnosu na američki dolar oslabila za 11 %, a u odnosu na japanski jen čak visokih 16%.

Vrijednosti britanske funte najniža je u posljednjih 30 godina!

Mnogi stručnjaci i analitičari smatraju da bi i u narednim mjesecima funta mogla oslabiti za dodatnih 10% zbog zastoja u investicijama do kojeg će vrlo vjerojatno doći zbog nesigurnosti koju donosi sam izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske Unije. Za očekivati je da će u Velikoj Britaniji doći do recesije zbog čega će britanska narodna banka morati popustiti monetarnu politiku. U slučaju da  se ništa drugo ne promijeni novac ubrizgan u financijski ustav dovesti će do novog pada funte u odnosu na ostale svjetske valute.

Rezultat britanskog referenduma uzrokovao je akcije svih najvažnijih institucija na svijetu, pa je tako japanska vlada zabrinuta jer jen postaje prejak što šteti izvozu. Moguće je da će japanska centralna banka intervenirati utoliko što će početi prodavati jene i kupovati ostale valute.

Istovremeno se očekuje da će američka centralna banka podići kamatne stope iduće godine što bi dodatno oslabilo američku valutu.

Ukoliko centralne banke i ne interveniraju nije za očekivati nastavak slabljenja funte u nedogled! Svi oni koji su namjeravali prodati britansku valutu to su već i učinili stoga ne postoje mnogi koji još dodatno mogu potaknuti slabljenje britanske funte.

Velika Britanija će još najmanje 2 godine ostati u EU stoga se gospodarska suradnja Ujedinjenog Kraljevstva i EU neće niti brzo niti mnogo promijeniti.

Svjetsko tržište robnih burzi je također „reagiralo“  u petak no početkom ovog tjedna cijene su se  vratile tj. korigirale i trenutačno su više nego što su bile prošlog tjedna.

U prilog cijenama ide i niži odnos €/$ koji iznosi 1,105.

Reli u cijenama potakle su u i  nepovoljne vremenske prilike u Americi, kiše još uvijek nema na vidiku.  U slučaju da kiša pošteno zalije usjeve cijene bi mogle slabjeti.

Nakon uzbudljivog vikenda i Brexita vraćamo se cijenama koje će i dalje na dnevnoj bazi rasti i padati.

27. travanj 2024 17:54