Aktualno
StoryEditor

G7: Trump odustao od protekcionizma

27. Svibanj 2017.

Pod pritiskom saveznika američki predsjednik Donald Trump pristao je poduprijeti obećanje o borbi protiv protekcionizma, ali je zatražio još vremena za odluku o klimatskim pitanjima čime je u subotu summit sedmorice najbogatijih u Taormini završio djelomičnim uspjehom.

Skup G7 (sedam najrazvijenijih zemalja svijeta) suprotstavio je Trumpa nasuprot ostalih šestero čelnika iz Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Italije, Kanade i Japana u nekoliko pitanja, a Europljane i frustrirao jer su se morali vraćati na pitanja koja su smatrali odavna riješenima.

Trump, koji je još u kampanji kao laži odbacivao znanstvene tvrdnje o globalnom zatopljenju, nakon dugih rasprava s partnerima iz G7 objavio je na Twitteru da će idući tjedan odlučiti hoće li SAD ostati potpisnik svjetskog sporazuma o klimi iz 2015., kojim su se zemlje obvezale smanjivati emisije stakleničkih plinova.

>>>G7: Trump čvrsto ukupan na liniji protekcionizma

‘U konačnici uspjeli smo ih (SAD) uvjeriti da uključe borbu protiv protekcionizma u završno priopćenje, kako bismo mogli krenuti naprijed‘, rekao je europski diplomat pod uvjetom da ostane neimenovan.

"Cjelokupna rasprava o klimi bila je vrlo teška, da ne kažem vrlo razočaravajuća", rekla je novinarima njemačka kancelarka Angela Merkel i dodala "Nema naznaka o tome hoće li SAD ostati u Pariškom sporazumu ili ne".

S druge strane, partneri u G7 odahnuli su kada je Trump prihvatio formulaciju iz završne izjave summita kojom se sudionici obvezuju boriti protiv protekcionizma i poštivati sustav međunarodne trgovine temeljen na pravilima.

U svojoj izbornoj kampanji 2016., Trump je prijetio uvođenjem jednostranih tarifa na meksičke i kineske proizvode te izlaskom iz Sporazuma o slobodnoj trgovini Sjeverne Amerike (NAFTA) ne uspije li s partnerima dogovoriti povoljnije uvjete za SAD.

Ovaj tjedan nazvao je Nijemce "jako lošima" zbog milijuna automobila koje Njemačka prodaje u SAD-u i najavio da će takvu praksu prekinuti.

"U konačnici uspjeli smo ih (SAD) uvjeriti da uključe borbu protiv protekcionizma u završno priopćenje, kako bismo mogli krenuti naprijed", rekao je europski diplomat pod uvjetom da ostane neimenovan.

Sastanak G7 na jugu Italije budio je nadu da će se lideri fokusirati na europsku migrantsku krizu i probleme susjedne Afrike, no unutarnje podjele u G7 i samoubilački napad u Britaniji s 22 žrtve, zasjenili su ta pitanja.

Migrantska kriza u drugom planu

Ipak su u subotu petorica afričkih čelnika održala sastanak s članovima G7 i razgovarala o potencijalu razvoja siromašnog kontinenta. Nigerski predsjednik Mahamadou Issoufu pozvao je G7 da donese hitne mjere kako bi okončao krizu u Libiji, zemlji koja je postala izlazna luka za stotine tisuća migranata koji žele u Europi bolji život, a   slaba libijska vlast ne uspijeva takva isplovljavanja spriječiti.

No Issoufu je jednako kritizirao bogate jer nisu održali obećanja o pomoći najsiromašnijim regijama Zapadne Afrike u borbi protiv siromaštva i poručio im "Bilo da je riječ o Nigeru, zemlji tranzita, ili zemljama odakle stižu migranti, samo se razvojem može spriječiti ilegalna migracija".

>>>‘Odlična stvar za američkog radnika’: Trump povukao SAD iz Transpacifičkog partnerstva

Završno priopćenje na šest stranica šturo je u odnosu na lanjske 32 stranice, a diplomati to tumače željom da se sastavi jednostavniji dokument koji će steći širu publiku.

Nakon dugih pregovora u završni dokument uključeno je i zasebno upozorenje ubačeno u izjavu G7 iz 2016., da će se Rusiji uvesti dodatne mjere, bude li potrebno, zbog njezina miješanja u Ukrajinu.

O drugim međunarodnim ključnim pitanjima, kao što su Sirija i Sjeverna Koreja, postignut je širi sporazum G7.

Britansko-američka stajališta sigurnost potisnula talijanske prijedloge

Italija je razočarana jer nije dobila potporu za svoju strategiju da se otvori više legalnih putova za imigraciju čime bi se smanjio priljev ilegalnih dolazaka.

"Snažno su se tome protivili Amerikanci i Britanci koji su htjeli da se fokusiramo na sigurnost i i razblažili su formualciju o slobodi kretanja", otkrio je neimenovani europski diplomat. Sigurnosna pitanja dominirala su u petak pozivima na veću kontrolu internetskih poslužitelja i društvenih mreža.

Trump se treba kasno u subotu vratiti u Washington i završiti devet dana dugu turneju po Bliskom istoku i Europi, prvo svoje službeno putovanje od ulaska u Bijelu kuću.

Za razliku od svojih kolega G7 on neće održati konferenciju za novinare.

Američki dužnosnici kažu da je Trump održao "vjerodostojne" razgovore sa saveznicima i mnogo naučio.

"Došao je ovamo saznati. Došao je ovamo postati pametniji. Njegova stajališta evoluiraju, a upravo tako treba biti", rekao je Trumpov gospodarski savjetnik Gary Cohn u petak.

23. svibanj 2024 10:29