Aktualno
StoryEditor

Geely će s kineskom aeronautičkom tvrtkom proizvoditi levitirajuće supersonične vlakove

06. Studeni 2018.

Kineski proizvođača automobila Zhejiang Geely Holding Group u utorak je objavio da je potpisao sporazum s kineskom aeronautičkom tvrtkom CASIC o zajedničkom razvoju projekta supersoničnog vlaka. Sporazum o strateškom okviru ima za cilj kombinirati tehnologiju magnetske levitacije, kojom se eliminira trenje na tlu, s tehnologijom vakuumskih cijevi, usmjerenom na smanjenje otpora zraka. Time bi se u konačnici trebao postići hipersoničan transport, objavio je Geely u priopćenju.

Kina upravlja najduljom u svijetu željezničkom mrežom za promet superbrzih vlakova, podsjeća Reuters.

Državna tvrtka CASIC objavila je da radi na sustavu koji bi vlakovima omogućio postizanje maksimalne brzine od 1.000 kilometara na sat te da istražuje tehnologije koje bi u budućnosti omogućile brzinu vlakova od maksimalnih i do 4.000 kilometara na sat.

>>>HŽPP od Končar – Električnih vozila naručio četiri nova vlaka

Geely i CASIC udružit će znanja i vještine, dodaje se u priopćenju, u kojem se ne navode pojedinosti o vrijednosti ulaganja i vremenskom okviru.

"Tehnologije razvijene kroz realizaciju projekta supersoničnih vlakova pomoći će Geelyju u razvoju u segmentima vozila s novim pogonom, automobilske sigurnosti i znanosti o novim materijalima", kaže se u priopćenju. Sporazum je potpisan na sajmu aeronautike u kineskom gradu Zhuhaiju.

Geely Holding spada među pet vodećih kineskih proizvođača automobila. Vlasnik je značajnog udjela u njemačkom Daimleru, a u njegovom su vlasništu švedski Volvo, kao i kompanija koja proizvodi londonske taksije u crnoj boji.

20. travanj 2024 00:24