Aktualno
StoryEditor

Gopalan: Od 12 DT-ovih pilot projekata pametnih gradova, najviše ih je u Hrvatskoj

24. Ožujak 2018.

Hrvatsko telekom tržište opterećuju znatno više cijene frekvencijskog spektra nego drugdje u Europi, kao i raznih drugih naknada, što utječe i na cijene usluga, pa bi za jači razvoj tržišta regulatori, država i lokalna samouprava trebali promijeniti razmišljanje i stvoriti bolje uvjete, kaže član Uprave Deutsche Telekoma (DT) za Europu Srini Gopalan.

Gopalan je to poručio u razgovoru s hrvatskim novinarima o razvoju i trendovima europskog i hrvatskog telekom tržišta na nedavnom Mobile World Congressu u Barceloni, gdje je DT prikazao razna rješenja za digitalnu budućnost i daljnji smjer razvoja mobilne industrije.

>>>Gordana Kovačević: Predlažem premijeru da 5G tehnologiju proglasi strateškim projektom

Sve što razvija DT u Njemačkoj i drugim zemljama u svijetu gdje posluje, događa se u manjem ili većem opsegu i u Hrvatskoj putem tvrtke-članice HT-a, pri čemu Gopalan ističe da telekomi u današnje doba digitalizacije donose i brojne benefite na tržište i za javni i privatni sektor.

- Povijesno gledano, telekomi i usluge se nekad smatrani luksuzom, pa ih se jako oporezivalo i stvarani su vrlo visoki nameti. Danas u vrijeme digitalizacije i digitalne transformacije, na čemu se, kao i na brzom internetskom pristupu, temelji razvoj gospodarstva, pogotovo u industriji 4.0, to se mora promijeniti, pogotovo razmišljanja o oporezivanju, broju i visinama naknada, kaže Gopalan..

Smatra da bi država i lokalna uprava prije odluka o tome trebali gledati na sve benefite koje telekomi donose na tržište.

>>>Ericsson predviđa milijardu korisnika 5G 2023. godine

- Jer, bez toga se nećemo moći adekvatno natjecati na svjetskom tržištu, budući da u SAD-u i Aziji telekom usluge smatraju ključnima za poticanje ekonomskog rasta, a ne kao industriju koja donosi samo porezne prihode, kaže Gopalan,

Pozitivni trendovi

Osim prepreka za jačanje konkurentnosti telekoma, na hrvatskom tržištu vidi i pozitivne trendove, poput razvoja kvalitetnih mobilnih i fiksnih mreža te razvoja i primjene rješenja za pametne gradove.

- Očekujemo da će se neki segmenti IoT-a, poput pametnih gradova, mnogo brže razvijati od nekih drugih segmenata, i u tome i u Hrvatskoj vidimo velike prilike, jer od ukupnih DT-ovih 12 pilot projekata pametnih gradova najviše ih je u Hrvatskoj na kojima radi HT, kazao je Gopalan.

>>>DT u središtu Berlina komercijalno testira 5G

Objašnjava da to znači i implementaciju raznih pametnih rješenja za sustave parkiranja, upravljanje, mjerenja i nadzor kvalitete zraka, odvoz i zbrinjavanje otpada i drugo, što sve ima trenutni utjecaj na poboljšanje kvalitete života u gradovima.

Ocjenjuje i da će veliki utjecaj IoT imati i u segmentu industrije 4.0, i to kod upravljanja tvornicama, skladištima i slično s ciljem optimizacije poslovanja i rada, što će u potpunosti promijeniti industriju kakvu poznajemo.

Europa treba konsolidaciju telekom tržišta

Napominjući kako bi na europskom telekom tržištu volio vidjeti konsolidaciju s obzirom na veliki broj telekoma koji posluju u Europi, Gopalan drži da je konsolidacija tržišta iznimno važna kako ne bi zaostajali za Azijom i SAD-om.

- Iako se tim pitanjem trebaju baviti regulatori tržišta, ipak treba imati u vidu činjenice da na europskom tržištu imamo države sa 4 ili 5 milijuna stanovnika i tri ili više telekom operatera, dok ih je na američkom tržištu četiri na oko 400 milijuna ljudi. To je velika razlika. Uz to, Indija koja ima više od milijardu stanovnika ima također samo četiri telekoma. Zaključke možete izvući i sami koliko je telekoma održivo na europskom tržištu, ocjenjuje Gopalan.

>>>Gordana Kovačević: Korisnici žele 5G, tehnologiju kojom mogu upravljati pogledom i mimikom

Konsolidaciju drži važnom i zbog predstojećih 5G mreža i njihove izgradnje, gdje je potrebna ekonomija opsega, a kako kaže, u nekim segmentima regulatorni okvir nije išao u tom smjeru.

S te se strane osvrnuo i na trend da sve veći broj korisnika telekom usluga zbog jednostavnosti želi istovremeno i fiksne i mobilne usluge od samo jednog davatelja, a vjeruje da će se to još pojačati s 5G-om.

Narrow ban IoT

- Razvoj 5G mreža ići će u ‘valovima‘ i u nekoliko različitih smjerova, postupno. Jedan smjer će svakako biti ‘narow ban IoT‘ namijenjen prije svega za razvoj IoT-a i sve većeg broja senzora koji će dolaziti u najrazličitijim proizvodima na tržištu. Tako će se prikupljati velika količina informacija koje ćemo moći iskoristiti, za što smo već i sada spremni i to će se dogoditi u idućih šest do devet mjeseci. Naravno da veliki broj korisnika želi i očekuje i velike brzine prijenosa podataka od 5G mreže, no to će se dogoditi tek za dvije do tri godine, poručuje Gopalan.

>>>Ericsson uvodi radikalne novosti u 5G portfelj, otvara put virtualnoj i proširenoj stvarnosti

Za korištenju 5G tehnologije kod samovozećih automobila prognozira da bi upotreba mogla krenuti tek za pet godina, kao i da će za 5G najbolje biti pripremljeni telekomi koji funkcioniraju kao konvergentni operateri odnosno koji imaju i fiksnu i mobilnu mrežu.

01. travanj 2023 22:36