Aktualno
StoryEditor

Gradi se prva ‘kuća budućnosti‘ u Hrvatskoj

12. Studeni 2018.

Nakon Njemačke, Austrije, Francuske, Belgije, Poljske, Slovenije, i u zagrebačkim Remetama počinje gradnja prve e4 kuće u Hrvatskoj. Riječ je o kući koja štedi energiju i koja je svojevrsni pilot-projekt koji pokazuje kakve kuće će se morati graditi nakon 2020. godine kada stupa na snagu Europska direktiva 20-20-20. Projekt je pokrenula tvrtka Wienerbeger zajedno sa svojim poznatim brendovima Porotherm i Tondach te tvrtkama VELUX, Knauf Insulation, Bosch, Baumit, Semmelrock i Pipelife, PANA Windows te Građevinskim fakultetom iz Zagreba. Svi oni vodeći su stručnjaci u svojim područjima, a imaju i jednu zajedničku misiju - napraviti kuću sa 4 "e" - ekologija, ekonomija, energetika i, ne manje važno - emocije.

>>>Globalni porast obnovljivih izvora energije – IEA

Tomislav Franko, regionalni product i marketing manager za tvrtku Wienerberger te e4 kuću rekao je da se ne treba čekati 2020. godina kada se to može napraviti već danas.

- Europska direktiva obvezuje da će sve nove kuće nakon 2020. godine morati imati 20 posto manje emisije stakleničkih plinova u usporedbi s 1990. godinom, 20 posto udjela obnovljivih izvora energije u ukupnoj energetskoj potrošnji te 20 posto manju potrošnju energije nego dosadašnje kuće. To pred nas proizvođače stavlja veliki izazov i zato smo pokrenuli projekt uzorne e4 kuće koja će nam pokazati kako se naši izračuni ponašaju u praksi. Dat će nam realno iskustvo koje će nam pomoći da spremni dočekamo 2020. godinu i budućnost koja je pred nama, rekao je Franko.

I upravo zato ovo nije jedan od pilot-projekata koji ostaje samo na teoriji, vodeći računa isključivo o energetskoj učinkovitosti i tehnološkom aspektu, nego projekt u kojem će sudjelovati pravi ljudi koji upravo započinju gradnju svoje kuće iz snova. Riječ je o šesteročlanoj obitelji Boroša koja je u zagrebačkim Remetama počela graditi kuću od 170 kvadrata. Arhitekturu potpisuje poznati slovenski arhitekt Nande Korpnik te hrvatski arhitekt Matija Vinski iz Arhitekture Vinski. Kuća e4 omogućit će im zdrav, energetski učinkovit i financijski dostupan dom te osigurati prirodnu klimu, a zahvaljujući ugrađenim ekološki održivim materijalima i suvremenim tehnologijama odgovara i investitorima koji žele zaštititi okoliš i osigurati prirodnu klimu.

>>> Zakoni o OIE i energetskoj učinkovitosti upućeni u Sabor

Gradnju kuće možete pratiti putem livecama na web stranici, a kako bi konačan projekt zaista ispunio ciljeve i očekivanja, u projekt će biti uključen monitoring u trajanju najmanje dvije godine od početka upotrebe objekta. Dobiveni rezultati bit će odlična smjernica za daljnja poboljšanja na samom projektu i konceptu, kao i izvrsno ‘know-how‘ iskustvo za stvaranje kuća budućnosti.

26. siječanj 2023 20:39