Aktualno
StoryEditor

Hawking se pridružuje Newtonu i Darwinu u Westminsterskoj opatiji

22. Ožujak 2018.

Urna s posmrtnim ostacima engleskog teoretskog fizičara Stephen Hawkinga bit će položena u Westminsterskoj opatiji, pokraj grobova povijesnih velikana znanosti Isaaka Newtona i Charlesa Darwina, tvrdi BBC.

Engleski znanstvenik koji je stekao svjetsku slavu svojim radom o crnim rupama i teoriji relativiteta, ali mu je u 22. godini otkrivena amiotrofna lateralna skleroza (ALS), pa je veći dio života proveo u kolicima, preminuo je 14. ožujka u 77. godini u svom domu u Cambridgeu.

>>>Preminuo Stephen Hawking, fizičar koji je transcendirao vrijeme i prostor

BBC navodi da će komemoracija Hawkingu biti održana 31. ožujka u sveučilišnoj crkvi Svete Marije u Cambridgeu, a potom i poseban prijem na koledžu Trinity, dok će posmrtni ostaci biti položeni u Westminsterskoj opatiji.

- Sasvim je logično da pepeo profesora Stephena Hawkinga počiva u Opatiji, pored njegovih kolega, istaknutih znanstvenika. Newton je pokopan u toj crkvi 1727. godine, a Darwin 1882., kazao je dekan Vestminsterske opatije John Hall, ne navodeći datum polaganja urne.

>>>Doktorat Stephena Hawkinga od danas dostupan svima

Hawking je unapriedio je razumijevanje prostora, vremena i prostor-vrijeme singulariteta, a iza sebe je ostavio niz djela od kojih je najpoznatija knjiga ‘Kratka povijest vremena‘.

Tijekom karijere razotkrio neke od najzamršenijih tajni svemira, iako je bio primoran komunicirati samo pomoću kompjutera.

25. svibanj 2022 09:19