Aktualno
StoryEditor

Holivudske žene se mobiliziraju protiv spolnog uznemiravanja

02. Siječanj 2018.

Više od 300 glumica, scenaristica, redateljica i drugih osoba iz svijeta filma pokrenule su u ponedjeljak projekt koji bi trebao omogućiti konkretnu borbu protiv spolnog uznemiravanja u Hollywoodu, ali i u drugim manje glamuroznim zanimanjima.

Projekt "Time‘s Up" (Gotovo je) pokrenut je nakon što je prošle godine izbio skandal širokih razmjera zbog spolnog uznemiravanja.

Lavinu je pokrenula afera Weinstein koja je izazvala pad utjecajnih osoba u svijetu spektakla, medija i politike i potaknula poduzeća i uprave da promijene svoje pravilnike u pogledu spolnog uznemiravanja.

U otvorenom pismu objavljenom na internet stranici Time‘s Up najavljuje se osnivanje zaklade za financiranje pravne podrške ženama i muškarcima žrtvama spolnog uznemiravanja na poslu.

Organizacija je već skupila više od 13 milijuna dolara, od ukupno 15 milijuna koje je odredila kao cilj.

"Često se uznemiravanju ne uspijeva stati na kraj jer zlostavljači nikada ne osjete posljedice svojih nedjela", objašnjava skupina u pismu solidarnosti.

To pismo koje počine s "Drage sestre" i završava sa "solidarno" je također objavljeno na cijeloj stranici New York Timesa i u listu na španjolskom La Opinion.

Među potpisnicama su glumice Cate Blanchett, Ashley Judd, Natalie Portman i Meryl Streep, predsjednica Universal Pictures Donna Langley, feministička spisateljica Gloria Steinem, odvjetnica i bivša šefica ureda Michelle Obame Tina Tchen i supredsjedateljica zaklade Nikea Maria Eitel.

Projekt je pokrenut uglavnom u korist slabo plaćenih osoba koje ne mogu platiti obranu.

"Pozivamo medije koji prate otkrića osoba iz Hollywooda da posvete više vremena iskustvima osoba zaposlenih u manje glamuroznim i slabije plaćenim sektorima", navodi projekt holivudskih žena.

Pokret daje podršku "svakoj ženi zaposlenoj u poljoprivredi koja je odbila šefove ponude, svakoj domaćici koja je pokušala izbjeći agresivnog gosta, svakoj kućepaziteljici u zgradi s nadređenim predatorom, svakoj konobarici koju dodiruje mušterija, a ona to treba podnijeti sa smiješkom".

Time‘s Up također poziva da više žena bude na položajima vlasti i na izjednačavanje plaće žena i muškaraca u filmskoj industriji.

Organizacija također poziva žene koje će sudjelovati na večeri dodjele Zlatnih globusa u nedjelju 7. siječnja da se obuku u crno, u znak prosvjeda protiv rasnih nejednakosti i seksizma.

08. prosinac 2023 04:29