Aktualno
StoryEditor

Horvat: Poduzetničke potporne institucije ključne u pristupu EU-ovim fondovima

06. Srpanj 2018.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat ocijenio je u petak da su poduzetničke potporne institucije ključne u osmišljavanju konkretnih projekata i prijavi poduzetnika za financijska sredstva iz EU fondova.

Horvat je, uz čelnike Uprave HAMAG-BICRO-a potpisivao ugovore o dodjeli nepovratnog novca za projekte koji se financiraju iz europskih strukturnih i investicijskih fondova od 2014. do 2020. godine u sklopu natječaja "Pružanje visokokvalitetnih usluga za male i srednje poduzetnike putem poduzetničkih potpornih institucija" (PPI).

Ugovori su potpisani s 14 korisnika, poduzetničkih centara, razvojnih agencija i poduzetničko-potpornih institucija iz nekoliko županija, od čega je njih osam iz Osječko-baranjske županije.

>>> Rukavina Halilagić: Korisnici bespovratnih sredstava iz godine u godinu ponavljaju iste nepravilnosti

Taj je projekt vrijedan 22,8 milijuna kuna, a danas potpisani ugovori o dodjeli nepovratnog novca vrijedni su 5,5 milijuna kuna, istaknuo je Horvat.

Na javni poziv javilo se 48 poduzetničkih potpornih institucija u privatnom i javnom vlasništvu, a odobrene su 33 prijave, s ukupnim iznosom nepovratnih potpora od 13,2 milijuna kuna, dodao je.

"Ovo je posredna pomoć poduzetnicima jer u Hrvatskoj više od 98 posto svih poduzetnika dolazi iz segmenta mikro, malih i srednjih tvrtki i obrta. S obzirom na to da ta mala poduzeća i obrti nisu kapacitirana za bilo kakve konzultantske usluge potrebne da bi se ubrzala dinamika povlačenja sredstava, ključna je uloga upravo poduzetničkih potpornih institucija", ocijenio je Horvat te dodao da zato financijska potpora takvim institucijama "dolazi u prave ruke".

Po riječima ministra gospodarstva, u Hrvatskoj danas djeluje 145 poduzetničkih potpornih institucija koje je Vlada za pružanje usluga poduzetnicima dosad financirala s više od 70 milijuna kuna.

>>> Vrdoljak poziva na bolje korištenje EU fondova

Predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec ocijenio je kako im je, s obzirom na blisku suradnju s poduzetničkim potpornim institucijama, u interesu "pomagati kapacitiranje tih institucija jer im je jedan od ciljeva da se u bližoj perspektivi te aktivnosti decentraliziraju i što više spuštaju na lokalne razine i potporne institucije koje djeluju na tim područjima".

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je kako će potporne institucije na taj način dobiti novac za realizaciju svojih planova kojima će podupirati poduzetništvo.

26. travanj 2024 17:33