Aktualno
StoryEditor

Hrvatska među zemljama EU-a s izrazitijim padom prometa u maloprodaji

04. Kolovoz 2023.

Promet u maloprodaji eurozone i EU-a blago je pao u lipnju, a Hrvatska je bila među zemljama s izrazitijim padom, znatno većim od europskog prosjeka, pokazalo je u petak izvješće europskog statističkog ureda.

Sezonski prilagođen promet u maloprodaji eurozone pao je u lipnju za 0,3 posto, u odnosu na svibanj kada je porastao za 0,6 posto, izračunao je Eurostat.

U EU smanjen je za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je uvećan za 0,3 posto. Pad prometa pratio je u stopu smanjenu prodaju hrane, pića i duhana. Porastao je samo promet na benzinskim stanicama, za jedan posto u eurozoni te za 0,7 posto u EU.

Hrvatska uz Estoniju

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je na mjesečnoj razini pao promet u Sloveniji, za 2,6 posto. Slijede Rumunjska i Portugal s padom prometa za 1,9 odnosno 1,6 posto. U skupini je i Hrvatska s padom prometa u maloprodaji u lipnju za 1,2 posto kada je smanjen za 0,1 posto. Blizu je Hrvatskoj Estonija s 1,1-postotnim padom prometa u lipnju u odnosu na prethodni mjesec.

Najviše je u lipnju porasla prodaja na malo u Luksemburgu, za 2,6 posto. Slijede Nizozemska i Belgija s rastom prodaje za 1,5 odnosno za 1,2 posto. Eurostat nije raspolagao podacima za Češku i Grčku.

Manje se kupuje hrana

Na godišnjoj razini kalendarski prilagođen promet u maloprodaji eurozone pao je u lipnju za 1,4 posto, nakon 2,4-postotnog pada u prethodnom mjesecu. U EU je smanjen za 1,6 posto, nakon 2,6-postotnog pada u svibnju.

Najviše je na oba područja u lipnju na godišnjoj razini pao promet u trgovinama prehrambenih proizvoda, pića i duhana, za 3,5 posto u eurozoni te za 3,6 posto u EU. Blago se smanjio i promet na benzinskim stanicama, za 0,4 posto u eurozoni te za 1,3 posto u EU.

Oštar pad u Sloveniji

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je u lipnju i na godišnjoj razini pao promet u Sloveniji, za 15,7 posto. Slijede Estonija i Mađarska s padom prometa od 8,7 odnosno 8,3 posto.

U Hrvatskoj je u lipnju promet u maloprodaji smanjen za dva posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, dvostruko snažnije nego u svibnju. Blizu je Hrvatskoj u lipnju bila Njemačka s 1,8-postotnim padom.

Najviše je pak porasla prodaja u Luksemburgu, za 2,6 posto. Slijede Nizozemska i Belgija s rastom prodaje od 1,5 odnosno 1,2 posto.

28. studeni 2023 12:19