Aktualno
StoryEditor

Hrvoje Kačer o ovrsi zbog kredita u franku: Banke bi trebale žuriti nuditi nagodbe strankama

22. Kolovoz 2018.

“Radi se o više nego očekivanom ishodu koji je mogla ugroziti samo spora i inertna sudska praksa, budući da suci očito nemaju nikakvu zadršku” – komentira prof. Hrvoje Kačer pravomoćnu presudu kojom je tužitelj Vlado Podbrežnički iz Varaždina Addiko banku na iznos od oko 150.000 kuna.

Za ostale bivše i sadašnje dužnike u švicarskim francima ova će presuda značiti “mogućnost podnošenja tužbe i pokretanja postupka u kojem je ishod praktično izvjestan, ali sam postupak znači dosta i ulaganja i truda i, očito, gubljenja živaca”, kaže dalje prof Kačer koji savjetuje pokretanje postupka, ali i pronalazak “jednostavnog rješenja za one koji npr. nemaju sredstava za prethodno plaćanje sudskog postupka”.

>>>Pravomoćna presuda: Banka vratila 150.000 kuna preplaćenog kredita u francima  

Što se banaka koje su izdavale kredite u francima tiče Kačer smatra da one “nisu svjesne pravih dosega onoga što se događa i što je vjerojatno samo vrh ledene sante. Da su banke toga svjesne, koje se očito uzdaju u jedino što im je preostalo, a to je arbitraža u SAD-u, gdje im vanjskopolitički odnosi SAD-EU baš i ne idu na rubu, žurile bi nuditi nagodbe strankama, npr. s ponekom pogodnošću u budućim kreditima što bi vjerojatno bilo jako dobro prihvaćeno".

“Da je država aktivnija propisala bi obvezu spajanja postupaka u sličnim stvarima, uz pojašnjenje da i ovi spadaju u tu skupinu, ne bi nametala strankama da moraju raditi skupa vještva kako bi pravilno formulirali tužbeni zahtijev, možda bi prigodno, na kratak rok, smanjila sudske pristojbe i eventualno druge troškove i tako potakla sve da se ova tema definitivno skine s dnevnog reda i postane povijest”, kaže Kačer o tome što ova presuda znači za državu.

>>>Udruga Franak: Banka mora vratiti preplaćene kamate unatoč konverziji kredita iz franka u euro 

Naglašava prof. Kačer kako “nitko kao odgovoran ili suodgovoran subjekt ne spominje HNB – zašto su u Austriji ovakvi krediti promptno zabranjeni, a kod nas nisu. Naime, kada su to vidjeli, valjda su i bankari imali pravo barem se nadati da je sve u redu. Slično vrijedi i za Vladu Republike Hrvatske – osobno imam dopis iz Ureda tadašnjeg premijera u kojem stoji kako to nije njihov problem i da se treba obratiti HNB-u”.

01. svibanj 2024 13:42