Aktualno
StoryEditor

Immofinanz širi poslovanje na Hrvatsku i regiju s 8 novih akvizicija za Stop Shop

16. Studeni 2018.

Immofinanz nastavlja širenje branda retail parkova Stop Shop akvizicijom osam retail parkova u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. Vrijednost akvizicije iznosi oko 90,5 milijuna eura. Novostečene nekretnine u cijelosti su pod najmom i ostvaruju godišnji prihod od najamnine u iznosu oko 7,2 milijuna eura, uz stopu povrata od osam posto.

>>>Hrvati u šoping centrima godišnje ‘ostave’ čak 12 milijardi kuna

Tvrtka je time proširila portfelj parkova na čak 80 lokacija u devet zemalja površine rentabilnog prostora preko 567.000 m2 te približne vrijednosti od 800 milijuna eura. Daljnje su akvizicije na procjenama, a dva Stop Shopa u Poljskoj i Srbiji su u fazi aktivnog razvoja.

- Ove akvizicije jačaju našu poziciju vodećeg europskog retail parka i, s obzirom na Hrvatsku, obilježavaju naš ulazak na novo maloprodajno tržište Europske unije koje je vrlo atraktivno za naše međunarodne zakupce. Povrat ulaganja koji se može realizirati na ovim tržištima ide nam u prilog, izjavio je Dietmar Reindl, operativni direktor Immofinanza.

Kao cilj navodi povećanje broja Stop Shop retail parkova na preko 100 lokacija kroz daljnje akvizicije kao i vlastite razvojne projekte.

Dva retail parka u Hrvatskoj imaju ukupno 13.500 m2 rentabilnog prostora, a nalaze se u Osijeku i Valpovu. Prodavatelj lokacija u Sloveniji i Hrvatskoj je MID grupa. Akvizicije u Sloveniji obuhvaćaju tri retail parka u Mariboru, Krškom i Ptuju s otprilike 22.000 m2 rentabilnog prostora. Portfelj slovenskog retail parka pod Immofinanzom tako ukupno ima devet lokacija s 52.300 m2 prostora.

>>>Supernova preuzela četiri trgovačka centra, postala njihov najveći vlasnik u Hrvatskoj

Akvizicije u Srbiji uključuju retail parkove s otprilike 32.500 m2 prostora u Subotici, Borci i Smederevu. U Srbiji tako brand broji ukupno devet lokacija s 83,600 m2 prostora. Prodavatelj je MPC grupa. Dovršetak akvizicije lokacija očekuje se do kraja 2018. godine, uz vlastita sredstva za akvizicije.

Retail park uključuje brandove Deichmann, H&M, Takko, KiK i JYSK.

06. lipanj 2023 06:00