Aktualno
StoryEditor

Indijski premijer: SAD protekcionizmom želi promijeniti prirodan tok globalizacije

23. Siječanj 2018.

Protekcionizam se širi, a globalizacija gubi na privlačnosti, no Indija je otvorena za poslovnu suradnju, rekao je u utorak premijer te azijske države Narendra Modi na Svjetskom ekonomskom forumu. Modi na summitu u švicarskom Davosu predvodi veliko vladino i poslovno izaslanstvo, što je prvi put da neki indijski premijer to čini u 21 godinu. Cilj mu je predstaviti Indiju kao brzo rastuću gospodarsku silu i potencijalni poticaj svjetskog rasta.

Njegov osvrt na povećanje broja trgovinskih barijera dogodio se uoči ovotjednog obraćanja američkog predsjednika Donalda Trumpa koji za svoje Sjedinjene Države zagovara ekonomsku politiku koja gleda američke interese.

>>> Protekcionizam na prvom mjestu’: Trump uveo astronomske carine na uvoz perilica i solarnih ploča

"Umjesto globalizacije, diže se snaga protekcionizma. Njihova želja nije samo da se spase od globalizacije, nego da promijene njezin prirodni tok", istaknuo je Modi na otvaranju foruma na kojem sudjeluje 70 čelnika država i vlada, predstavnika poslovnog i bankovnog svijeta.

Čini se da su bilateralni i multilateralni trgovinski pregovori zaustavljeni, ističe Modi.

"Rezultat toga je da svjedočimo uvođenju novih vrsta tarifnih i netarifnih barijera. Čini se da su bilateralni i multilateralni trgovinski pregovori zaustavljeni", naglasio je indijski čelnik.

"Zabilježeno je usporavanje prekograničnih financijskih investicija, a ekspanzija svjetskog opskrbnog lanca je usporila", dodao je Modi.

Trump zagovara politiku "Amerika na prvom mjestu" kojom potiče tvrtke da investiraju u Sjedinjene Države umjesto u druge države, što pogađa potencijalnu ekspanziju brzorastućih gospodarstava poput Indije koja ovise o stranim investicijama.

Američki čelnik je tijekom svoje predsjedničke kampanje 2016. okrivio globalizaciju za odlaske američkih tvornica koje su potražile niže troškove rada u Meksiku i drugim mjestima u inozemstvu. Trump će se forumu obratiti u petak.

>>> Putin kaže da ljudi nisu odgovorni za klimatske promjene

Modi je rekao i kako su klimatske promjene velika prijetnja svijetu koji se nije uspio ujediniti da se bori priotiv njih. Naglasio je kako svi žele da se smanje emisije stakleničkih plinova, no da bogati dio svijeta nije spreman novim tehnologijama pomoći gospodarstvima u razvoju. Indija, jedno od najbrže rastućih svjetskih gospodarstava i sve veći zagađivač, objavila je kako ostaje predana spašavanju okoliša usprkos tome što je Trump povukao SAD iz Pariškog klimatskog sporazuma.

23. travanj 2024 09:50