Aktualno
StoryEditor

Iva Marđetko Mateš: Kako trgovinski rat, brexit i uragan Dorian utječu na tržište robe

07. Rujan 2019.

Sudionici trgovinskog rata, Kina i SAD, zbog međusobne situacije okrenule su se drugim kanalima nabave i opskrbe robe. Tarife ili carine su porez na robu, a bez obzira na to tko ih plaća, trgovini je nanesena šteta.

Globalna trgovina usporava što utječe na usporavanje gospodarskog rasta. Monetarna politika nema rješenja za ublažavanje posljedica trgovinskog rata jer izazov za američka poduzeća je trgovinski rat, a ne kamatne stope koje su ionako već niske. Iako je izgledno da će se fronta između Kine i SAD-a zatvoriti vrlo je vjerojatno da će se druga, u Europi, otvoriti.

Britanski premijer Boris Johnson izgubio je većinu u parlamentu, te nastoji raspisati izbore s obzirom da je britanski parlament blokirao njegov zahtjev o izlasku Velike Britanije iz Europske unije 31. listopada 2019. bez ili s ikakvim postignutim dogovorom.

Čelnici Europske unije su vrlo zabrinuti zbog Johnsonovog stajališta o granici s Irskom i budućim propisima za poslovanje i trgovanje nakon izlaska iz EU. Johnson je ponovo šokirao svojim govorom u kojem je izjavio da bi radije ležao mrtav u jarku nego tražio odgodu Brexita.

Amerikancima je protekli vikend bio dugi vikend zbog praznika u ponedjeljak, stoga ni CME nije bila otvorena.  Obično dugi vikend započne s promjenom cijena koja i nema neko posebno značenje i smisao jer američki dobavljači i kupci samo reagiraju na tržište prije trodnevnog odmora.

Cijeli protekli tjedan prošao je bez značajnijih oscilacija cijena na tržištu žitarica. Prema izvještaju s američkih farma, prihodi farmera su najviši u proteklih pet godina, no dobar dio prihoda zapravo je pomoć vlade zbog izvoznih gubitaka. Iako se vodi kao prihod, to zapravo i nije direktna zasluga samih farmera.

Posljedice uragana Doriana mogle bi utjecati na stanje kukuruza u južnim dijelovima SAD-a no, cjelokupno, usjevi kukuruza su u redu. Ako vremenske prilike ostanu nepovoljne cijene kukuruza bi trebale porasti zbog nižih prinosa.

Tržište sojine sačme i dalje iščekuje postizanje sporazuma između Kine i SAD-a koji bi dozvolio izvoz američke sojine sačme u Kinu. Dogovor neće biti postignut do kraja tjedna stoga je za očekivati blagi pad cijena sojine sačme na američkoj robnoj burzi.

U južnom dijelu Perua ribolov nije započeo zbog visokog postotka mlađi. Istovremeno cijene ribljeg brašna su pale zbog visokih zaliha. Kupci iz Kine traže riblje brašno za iduću sezonu no očekuju cijene niže od 50 do 100 usd/t od aktualnih cijena. Zbog navedenih okolnosti, Peruanci razmišljaju o smanjenju ribolovne kvote što bi rezultiralo zaustavljanjem pada cijena i smanjenjem trenutačnih zaliha.

22. travanj 2024 04:15