Aktualno
StoryEditor

Jack Ma: Alibaba razvija autonomne automobile koji su partneri, a ne samo alat za vožnju

23. Travanj 2018.

Kineski div u segmentu e-trgovine Alibaba usmjerit će resurse u tehnologiju autonomne vožnje, potvrdio je njegov čelnik Jack Ma, najavljujući time uključivanje kompanije u oblikovanje budućnosti automobilske industrije.

Unatoč obnovljenim bojaznima za sigurnost nakon što je u naletu Uberovog autonomnog vozila u Sjedinjenim Državama smrtno stradala jedna žena, mnogi tehnološki divovi i proizvođači automobila ubrzali su planove u segmentu autonomne vožnje, koja privlači milijarde dolara ulaganja.

>>>Arizona: Uber dobio zabranu testiranja autonomnih automobila

Natjecanje se zahuktava i u Kini, najvećem automobilskom tržištu na svijetu, gdje je Alibabin konkurent Baidu nedavno prognozirao da će autonomna vozila izaći na ceste za tri do pet godina. Baidu i kineski tehnološki div Tencent također rade na tehnologiji autonomne vožnje, što je potpirilo špekulacije o Alibabinim planovima.

- Radili smo puno istraživanja na području autonomne vožnje, kazao je Ma novinarima u četvrtak tijekom poslovnog posjeta Bangkoku.

>>>AI, IoT i kvantna računala: Alibaba ulaže 15 milijardi dolara u istraživanja i razvoj

- Želimo (utvrditi) kako možemo podići razinu automatizacije u automobilima, bolje ih prilagoditi ljudima kako bi bili više partneri nego alat za vožnju, dodao je čelnik Alibabe na konferenciji za novinare nakon potpisivanja sporazuma s tajlandskom vladom.

Povezivanje tržišta

Među potpisanim je sporazumima i onaj o ulaganju više od 300 milijuna dolara u ‘digitalni centar‘ za povezivanje tržišta u regiji.

- Mislim da će naša djeca raditi samo četiri sata dnevno i četiri dana tjedno, ili možda tri dana tjedno, ali će nam svejedno govoriti da su jako zaposleni. Zašto? Zato što su u automobilima, kazao je Ma.

>>>Predsjednik Alphabeta: Kina će do 2030. postati lider u razvoju umjetne inteligencije

Nije ulazio u detalje Alibabinih planova, rekavši samo da im cilj nije komercijalno natjecanje s Tencentom i Baiduom.

Kineske vlasti usvojile su u travnju propise koji će omogućiti testiranje autonomnih vozila na cesti, izvijestili su kineski mediji, pišući u srijedu da Alibaba zapošljava nove radnike radi razvoja te tehnologije.

14. travanj 2024 11:15