Aktualno
StoryEditor

Jack Ma Amerikancima: Umjesto na oružje novac ste trebali potrošiti na svoj narod

02. Kolovoz 2017.

Osnivač tvrtke Alibaba, kineskog trgovačkog lanca, koji je danas veći od američkog Walmarta upozorio je na bilijune dolara koje SAD troši na naoružanje. Multimilijarder Jack Ma, govoreći na svjetskom financijskom forumu u Davosu, rekao je kako je SAD u zadnja tri desetljeća bespotrebno potrošio 14 bilijuna dolara na oružje.

U razgovoru za CNBC, Ma je odgovorio na niz pitanja vezanih uz optužbe Donalda Trumpa kako je upravo Kina odgovorna za uništavanje radnih mjesta u SAD-u, te najavama i namjerama američkog predsjednika da ograniči trgovanje s tom azijskom supersilom.

>>>Kina: U pogon puštena najveća plutajuća solarna elektrana svijeta

- Ne kradu druge zemlje vaša radna mjesta, ljudi. Mi imamo strategiju, koja kaže da novac i sve ostalo valja distribuirati na ispravan način. Zarađeni novac trebali bi potrošiti na vlastiti narod, rekao je Ma.

Prema njegovom mišljenju globalizacija je savršen plan, od kojega su profitirale i Kina i korporacije u SAD-u. Osim toga, kineski je predsjednik,  Xi Jinping, koji je također govorio u Davosu, uvjeren kako će upravo njegova zemlja postati nova gospodarska supersila, prenosi CNBC.

>>>Kina pozvala ‘nezainteresiranu Hrvatsku’ da ponudi projekte, odredi točke interesa

- Američke korporacije zaradile su milijune i milijune dolara kroz globalizaciju. U posljednjih 30 godina, Microsoft, Cisco i IBM zaradili su desetke tisuća milijuna. Profit koji su ostvarili veći je od ukupne sume novca svih kineskih banaka. No, gdje je taj novac nestao?, postavio je pitanje Ma.

Kinezi su uvjereni kako je svanulo vrijeme njihove ekonomske dominacije. U tom kontekstu, Ma je rekao:

- Svijet treba nove vođe, ali vodstvo podrazumijeva suradnju. Kao poslovan čovjek, želja mi je da podijelimo prosperitet - poručio je Ma.

02. ožujak 2024 17:52