Aktualno
StoryEditor

Jakovina napustio SDP, prozvao ‘Berine dečke‘

19. Prosinac 2017.

Tihomir Jakovina, bivši ministar poljoprivrede u vladi Zorana Milanovića i bivši predsjednik brodsko-posavskog SDP-a,  obavijestio je vodstvo stranke da napušta SDP, a kao razlog naveo je katastrofalan izborni rezultat SDP-a  u Slavonskom Brodu te nedopustivo podmetanje i spletkarenje unutar stranke za koje proziva predsjednika stranke Davora Bernardića.

Jakovina, sada već bivši član slavonskobrodskog SDP-a, pismom je obavijestio stranačko vodstvo da s 18. prosinca 2017. izlazi iz stranke, a kao jedan od razloga navodi rezultat koji je na izborima u svibnju 2017. g. postignut u Slavonskom Brodu ističući da je on "katastrofalan i velika sramota za SDP" nakon što je SDP-ov kandidat  za gradonačelnika osvojio svega 7,09 posto glasova, a stranka s partnerima na listi za gradsko vijeće 10,13 posto ili tri od 25 vijećnika.

>>>Opačič i Mrsić dobili opomenu pred isključenje iz SDP-a

"To je uvjerljivo najlošiji izborni rezultat ikada", ističe Jakovina te proziva članove stranke za političku trgovinu u predstavničkim tijelima u Slavonskom Brodu, te uhljebljivanje stranačkih poslušnika u nadzorne odbore i upravna vijeća gradskih tvrtki.

"Berini dečki"

Riječ je o izbornoj blamaži "Berinih dečki", ocjenjuje Jakovina koji šefa stranke Davora Bernardića proziva za izostanak  analize debakla na lokalnim izborima u Slavonskom Brodu i Zagrebu te za obračun protiv neistomišljenika.

"Ukratko, stranka se pretvorila u front gdje dominiraju gruba podmetanja i spletkarenja, koja su samo nastavak stvaranja jedne nezdrave i negativne atmosfere u stranci", ocjenjuje Jakovina.

>>>Mrsić: Ne bojim se sankcija, nikad neću otići iz SDP-a

Posebno se osvrće na prvi krug izbora za predsjednika i članove Predsjedništva i Gradskog odbora slavonskobrodskog  SDP-a, 16. prosinca, navodeći da je mjesec i pol prije redovnih stranačkih izbora imenovan potpredsjednik stranke Raiko Ostoiić za povjerenika brodskog SDP-a te raspuštena gradska organizacije stranke.

Vodstvo stranke optužuje za izborni inženjering - prekrajanje popisa članova stranke, izbacivanje "nepoželjnih" članova zbog neplaćanja članarine, primanje nepoznatog broja novih članova, uskraćivanje podataka svim sudionicima u izborima, plaćanje (navodno 100 kuna po glasu) pripadnicima romske nacionalne manjine koje se dovozilo kombijima na glasanje.

Ističe da su takve unutarstranačke prljavštine i metoda "blago rečene nedopustive (ili čak kriminalne) i nemaju nikakve veze sa socijaldemokracijom niti politikom uopće, već samo s osobnim probitkom i koristoljubljem nečasnih pojedinaca".

>>>‘Faraonske ovlasti’ za predsjednika u prijedlogu novog statuta SDP-a

Sve to, piše Jakovina, dobro znaju članovi i simpatizeri brodskog SDP-a, to se komentira i među samim građanima i biračima koji to s gnušanjem kritiziraju, tako da bi i budući izborni rezultati mogli biti isti ili još lošiji.

Razlog je to, kaže, i što nakon gotovo 18 godina vrlo aktivnog članstva u SDP-u donosi odluku koju nikad nije mislio da će donijeti.

"Odlučio sam izaći iz SDP-a jer ne mogu dozvoliti da Brođani moje ime vežu uz djela i aktivnosti "Berinih dečki" i društva. Ne ostajem u stranci koja polako, ali sigurno gubi kompas i osjećaj za vrijednosti koje bi trebala zastupati", kaže Jakovina.

"Nečasni pojedinci"

Za takav način rada izravno optužuje predsjednika stranke Davora Bernardića, navodeći da je ta ekipa njegov izbor i njegova odgovornost

"Možda sam previše kritičan, ali i meni kao i velikom broju naših birača nije jasno da to radiš uz odabir takvih nečasnih pojedinaca kao bliskih suradnika, istodobno se blamirajući pozivima i koketiranjem s Mostom", kaže Jakovina.

Bernardića proziva i za bespredmetne kritike za korupciju HDZ-ovih gradonačelnika dok mu Željko Sabo nakon odslužene zatvorske kazne za političku korupciju postaje predsjednik gradske organizacije u Vukovaru.

>>>HDZ Bernardićev govor nazvao promašenim; Glasnović poželio članak protiv vrijeđanja zdrave pameti

Proziva ga  i za "količinu gluposti" koju izgovara za saborskom govornicom, nebrigu i nedostatno uvažavanje  SDP-ovih gradonačelnika i načelnika općina te dopuštanje svojoj podobnoj ekipi da protiv tih kolega spletkare i podmeću kroz svoje prljave unutarstranačke igre.

Jakovina navodi i da se  još prije godinu dana sam povukao iz aktivne politike, vratio se u svoj rodni grad,  a sada i formalno izlazi iz stranke te poručuje i da svoj izlazak iz stranke neće medijski obrazlagati niti davati bilo kakve izjave.

SDP bez komentara

Iz SDP-a u utorak nisu htjeli komentirati izlazak Tihomira Jakovine iz stranke kao ni njegove prozivke stranačkog vodstva, uz obrazloženje da ne komentiraju unutarstranačke teme, a vrata stranke Jakovini su, poručuju, i dalje otvorena.

"Vrata SDP-a uvijek su za sve otvorena pa i za Tihomira Jakovinu, a o unutarstranačkim temama razgovara se unutar stranke", odgovorili su Hini na upit o izlasku iz stranke bivšeg ministra poljoprivrede u vladi Zorana Milanovića i bivšeg predsjednika brodsko-posavskog SDP-a.

>>>Opačić: Bernardić od SDP-a radi ‘sektu prijatelja’; Maras: Imamo krizu vodstva

Jakovina je pismom  obavijestio vodstvo stranke da napušta SDP, a kao razlog naveo je katastrofalan izborni rezultat SDP-a  u Slavonskom Brodu te nedopustivo podmetanje i spletkarenje unutar stranke za koje proziva predsjednika stranke Davora Bernardića.

U pismu je poručio da izlazak iz stranke neće medijski obrazlagati.

27. travanj 2024 14:17