Aktualno
StoryEditor

Josip Škorić dobitnik nagrade REXPO 2018 Best New Investment za most Čiovo

27. Studeni 2018.

Sajam investicijskih projekata REXPO sedmu godinu zaredom okupio je investitore i izlagače iz zemlje i inozemstva, a na svečanom otvorenju bili su ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te pomoćnik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Zvonimir Novak.

Potpredsjednik vlade Štromar uručio je nagradu „REXPO 2018 Best New Investment Award“ investitoru čiovskog mosta, Hrvatskim cestama, koju je preuzeo predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

>>>Otvoren čiovski ‘most čežnje‘

- Unatoč svim problemima koje smo imali s realizacijom, projekt smo uspjeli realizirati na vrijeme, rekao je Škorić te naglasio važnost mosta za cijeli kraj.

Oleg Butković je rekao da je ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pokrenulo investicijski ciklus težak 20 milijuna kuna te da je otvorena druga faza Istarskog ipsilona koja će Istru pozicionirati u prometnom sektoru te da se radi o velikoj injekciji za građevinski sektor. Dodao je i da će Pelješki most obilježiti hrvatsko članstvo u Europskoj uniji.

- Radovi su krenuli, natječaj za drugu fazu izgradnje ide svojim tijekom, a time smo otvorili put zemljama na istoku koje su nam atraktivne, zaključio je Butković.

Na panelu „Što je kineskim investitorima najvažnije – lokacija, rast ili profit?“ Aleksandar Žurić je održao prezentaciju o izgradnji prve autoceste u Crnoj Gori te naglasio kako su kao domaćini i partneri veoma zadovoljni kineskom kompanijom China Road and Bridge Corporation koja je vrlo fokusirana na kompleksnu izgradnju crnogorske autoceste.

Škorić je dodao da Hrvatska ima ozbiljnog partnera za realizaciju projekta, i po pristupu i po referencama. No što se tiče cestovne infrastrukture, naglasio je da ne vidi prostora za kineska ulaganja, koja bi se prije mogla realizirati u energetskom i željezničkom sektoru.

>>>Međunarodni sajam investicijskih projekata Rexpo

Filip Vučagić, direktor i partner Colliers Internationa, održao je prezentaciju „Aktualni investicijski trendovi i predviđanja za Hrvatsku, Europu i svijet“ kojom je započela panel rasprava „Investicijski trendovi – nove prilike i/ili stare prijetnje“.

Na panelu su među ostalim govorili Hubert Kosler, predsjednik i direktor „YASKAWA Europe Robotics“, Antonio Garcia iz belgijske ambasade, Bernhard Melischnig, direktor EOS Matrix Croatia, Vedran Mario Banić iz kompanije Kommunalkredit Austria te Arn Willems iz GTC-a Hrvatska koji je izjavio da investicijsko tržište u Hrvatskoj još nije sazrelo, iako se budi.

Na panelu „Pogled na investicije iz drugog kuta“ poduzetnik Saša Cvetojević, financijski savjetnik Milan Horvat, indijski investitor Jay Thakur i start-up Stevica Kuharski razgovarali su o poslovnoj klimi u Hrvatskoj.

Horvat je izjavio da „nije problem što ljudi odlaze, neka im je lijepo, no mi ne stvaramo uvjete da netko drugi dođe. To pitanje ne postavlja nitko ni privatno ni javno.“

Jay Thakur, koji je kod Petrinje pokrenuo organsku farmu jabuka, izjavio je da su njegova iskustva dosad bila dobra te da je Hrvatska prijateljski nastrojena prema stranim investitorima.

Siniša Zdjelar, vlasnik ZDL arhitekata, ispričao je o 40 milijuna vrijednoj investiciji nogometnog stadiona u Osijeku, koji će imati 12 800 mjesta te će biti jedini natkriveni stadion u Hrvatskoj.

Na panelu „Investicijski potencijali sportske infrastrukture“ još je bilo govora o investicijskim projektima grada Makarske, najbrže rastućem sportu na svijetu – padelu te izgradnji stadiona NK Rijeke.

>>>Štromar: Za energetsku učinkovitost zgrada rezervirano više od 80 posto sredstava

Održan je i panel "Mogu li iskustva u energetskoj učinkovitosti i zaštiti okoliša biti hrvatski izvozni proizvod?" na kojem su sudjelovali Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Aleksandra Anić Vućinić, profesorica na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu, Dean Smolar, direktor, Hrvatski savjet za zelenu gradnju, Irena Križ Šelendić, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost u zgradarstvu, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, te Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Na panelu se govorilo o tome kako je građevinski sektor oživljen kroz projekt energetske obnove, koji se financira sredstvima iz EU fondova, kao i o velikom problemu odlaganja otpada i rješenjima koja su provele europske zemlje.

18. srpanj 2024 08:31