Aktualno
StoryEditor

Jovanović: HDZ je bio i ostao stranka opasnih namjera

29. Svibanj 2018.

Saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović u utorak je u Osijeku rekao da je HDZ "bio i ostao stranka opasnih namjera" te da je jedina prava demografska mjera odlazak HDZ-a s vlasti, jer će u Hrvatskoj tada biti manje korupcije i sukoba interesa, pa će i mladi ostati u Hrvatskoj.

>>>Jovanović Kujundžiću: Ministarstvo zdravlja doveli ste u situaciju poput Agrokora

Na konferenciji za novinare osječke gradske organizacije SDP-a, Jovanović je ocijenio kako je, prema podacima organizacije Transparency International, Hrvatska ovoga trenutka korumpirana država, a da u tom krugu nije bila samo 2015., u vrijeme Vlade Zorana Milanovića, kad po indeksu percepcije korupcije nije bila korumpirana država.

Kao primjere koji pokazuju da se može raditi bez korupcije naveo je Osijek i Rijeku, koji imaju bezuvjetno mišljenje Državne revizije za upravljanje novcem građana. Ocijenio je ključnim da se financijskim sredstvima poreznih obveznika građana Osijeka i Rijeke upravlja odgovorno i transparentno te dodao kako se tamo gdje je SDP na vlasti, Gradska uprava ponaša transparentno i odgovorno sa sredstvima građana.

>>>Jovanović: Proračun za obrazovanje je ‘za sjest i plakat’

"Ako, s druge strane, pogledamo ‘tekuću vrpcu‘ skandala gdje god HDZ bio na vlasti, onda je jasno i s pravom možemo reći da je HDZ bio i ostao stranka opasnih namjera koja sukobom interesa i korupcijom drži okovanu Hrvatsku na štetu hrvatskih građana”, rekao je Jovanović.

Smatra kako je ponašanje HDZ-a, kroz netransparentnost rada njihove Vlade, posebno u slučaju Agrokora, opstrukciju rada Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa neizborom Dalije Orešković, upornim inzistiranjem HDZ-a da kontrolira rad drugih tijela javne vlasti koji moraju biti neovisni kao što je pravobraniteljica za djecu, povjerenica za informiranje, kao i katastrofalan učinak pravosuđa u sankcioniranju korupcije, dovelo do daljnjeg gubitka povjerenja u tijela javne vlasti, ograničavanja slobode medije i negativnog učinka na gospodarski razvoj društva.

>>>Jovanović: Korupcijska hobotnica poprima epske razmjere

Biti u krugu korumpiranih država znači uvijek pad BDP-a, to, dodao je, automatski znači manje novca za obrazovanje, zdravstvo, manje radnih mjesta i odlazak mladih iz Hrvatske.

Poručio je kako SDP apsolutno neprihvatljivim smatra prijedlog Zakona o sprječavanju sukoba interesa kojeg je u proceduru pustio ministar uprave Lovro Kuščević, a koji po Jovanovićevu viđenju postaje "zakon o prikrivanju HDZ-ovog sukoba interesa".

Jovanović: Plenković pokazuje strast samo za fotelju

"Plenković pokazuje strast jedino kad razmišlja o svojoj fotelji. Njegov odnos prema filo-fašistima, neokonzervativnim revolucionarima, sukobu interesa i korupciji vrlo je anemičan. Tu ni transfuzija ne može pomoći. Pomoći mogu samo novi izbori, na kojima će građani odrediti tko može voditi Hrvatsku u smjeru bez sukoba interesa i korupcije, a mi smatramo da SDP nudi bolja rješenja od HDZ-a", zaključio je Jovanović.

>>>Plenković: Reforma školstva prioritet HDZ-ove Vlade

Predsjednik osječkog SDP-a Boris Piližota rekao je kako je naše društvo "neka vrsta tekuće vrpce za proizvodnju korupcijskih skandala" i da se još uvijek nije pronašlo načina kako konkretno i učinkovito iskorjeniti posljedice korupcije. Dodao je da će osječki SDP "u budućem radu dati sve od sebe da Osijek bude grad nulte tolerancije na korupciju".

Samo četiri posto građana bi prijavilo korupciju

Na sjednici Vijeća s temom "Korupcija i klijentelizam na lokalnoj razini – uzroci, mehanizmi i posljedice" Jovanović je ocijenio da je "indeks percepcije korupcije u Hrvatskoj poražavajući", ali da je "najtužniji podatak" da bi samo četiri posto građana prijavilo korupciju.

>>>94 posto Hrvata drži da je korupcija u zemlji raširena

"Zato tražimo donošenje zakona o zviždačima i da sramotni prijedlog Zakona o sprječavanju sukoba interesa ministra Lovre Kuščevića ne dođe takav u saborsku proceduru", kazao je Jovanović.

Ključnim smatra učinkovito pravosuđe, ocijenivši kako bez pravomoćnih presuda i oduzimanja imovine stečene korupcijom povjerenje građana u pravosuđe i državu neće rasti.

Jovanović drži da je korupcija u Hrvatskoj prisutna od najviše do najniže razine, ali da na lokalnoj razini nerijetko ostane prikrivena, zbog stvaranja svojevrsne mreže interesa u kojoj, do određene razine, građani ne prijavljuju korupciju ili je čak smatraju opravdanom.

>>>TIH: Politički obračuni kompromitiraju borbu protiv korupcije u RH

Smanjivanje korupcije jedna od najboljih demografskih mjera

Smatra kako Hrvatska ima dobar akcijski plan i strategiju borbe protiv korupciju te da jedan od prioriteta, u trencima dok Hrvatska predsjeda Vijećem Europe, mora biti borba protiv korupcije, jer bi smanjivanje korupcije bila jedna od najboljih demografskih mjera.

Upozorio je kako je Hrvatska, po indeksu percepcije korupcije, u krugu korumpiranih zemalja, što znači da će i strana ulaganja biti manja te manje novaca za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu skrb i kvalitetan život građana, a biti više uvjeta za odlazak mladih iz Hrvatske. Istaknuo je da je ovo prva sjednica Nacionalnog vijeća izvan Zagreba te da se održava u Osijeku, jer je taj grad u nekoliko navrata u nalazu Državne revizije dobio bezuvjetno mišljenje.

>>>Čak 67 posto Hrvata ne bi prijavilo korupciju zbog straha za osobnu sigurnost

Članica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Tatjana Vučetić kazala je kako se Povjerenstvo podjednako bavi ovom problematikom kod državnih i lokalnih dužnosnika, ocijenivši da je klijentelizam u politici sveprisutan, ali i jako teško dokaziv. Kao primjer navela je presudu splitskog Upravnog suda kojom je osporena jedna odluka Povjerenstva koje je utvrdilo da je, u jednom gradu, gradonačelnik zaposlio svoga nećaka kao odvjetnika za zastupanje grada, ali je sud zaključio kako sama činjenica da je netko nekome nećak ne mora značiti i interesnu povezanost.

>>>Kuščević najavio proširenje ovlasti Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa

Profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta Ivan Koprić kazao je kako veća fragmentacija javne uprave znači i veće mogućnosti za korupciju na svim razinama, podsjetivši kako uz brojne agencije na državnoj razini, u Hrvatskoj ima oko 3.800 pravnih osoba što su ih osnovale jedinice lokalne samouprave. Smatra kako Hrvatska ima strateške dokumente o reformi javne uprave, ali se značajno kasni u provedbi, dok akcije i istrage kaznenih tijela obično zahvate jedan vrlo mali segment korupcije i klijentelizma, a također je jako mali i broj osuđujućih presuda.

20. lipanj 2024 10:43