Aktualno
StoryEditor

Kako što učinkovitije ovladati proizvodno orijentiranim procesima

20. Rujan 2018.

Kvaliteta poslovnih procesa izravno se preslikava na uspješnost tvrtke. Suvremene poslovne prilike zahtijevaju alate koji omogućavaju kvalitetno upravljanje i kontrolu nad proizvodno orijentiranim procesima. Osim toga, važno je da su takvi alati istovremeno upotrebljivi za donošenje operativnih i strateških odluka. Samo upravljanje i kontrolu nad procesima ne olakšava ni činjenica kako su proizvodi sve kompleksniji. Također, to znači kako su veći zahtjevi za procese montaže, logistike, ali i za multidisciplinarno inženjerstvo. Kako bi bile konkurentne, tvrtke trebaju rješenje koje omogućuje sve navedeno, i istovremeno, izgradnju baze znanja, odnosno dokumentiranje intelektualne imovine tvrtke.

Za svaki od problema postoji rješenje, ali tada je rezultat da tvrtka ima mnoštvo različitih rješenja koja daju odlične rezultate i mnogo različitih podatka, ali nisu međusobno povezana i onemogućuju brzo i efikasno traženje informacija. Također, nema kolaboracije između timova što s druge strane ograničava potencijalna poboljšanja produktivnosti jednog alata na drugi proces ili rješenje. Najbolji način za istovremeno postizanje ovih ciljeva je pravilna upotreba rješenja za upravljanje životnim vijekom proizvoda (eng. PLM - Product Lifecycle Management). Cjelovita poslovna rješenja, poznatija kao poslovne platforme, rješavaju probleme i većeg i manjeg prioriteta. U prošlosti je upravljanje životnim vijekom proizvoda bilo ograničeno limitiranim mogućnostima IT tehnologija i nepovezanim procesima. Danas upravljanje životnim vijekom proizvoda predstavlja strategiju koja uključuje cijeli radni tijek, sve procese tijekom cijelog životnog vijeka proizvoda te dijeljenje informacija i procesa između različitih sudionika.

>>>CADCAM Grupa pomaže u optimizaciji odabirom odgovarajuće tehnološke strategije

Važno je uočiti kako ovdje govorimo o konceptu i sistematiziranim metodama koje služe za usmjeravanje procesa konstruiranja, dizajniranja, korištenja, distribucije, spremanja te ponovnu upotrebu informacija. Zapravo se radi o strateškom pristupu u kojem su procesi i podaci jednako važni. Drugim riječima, fokus je i na onome što se proizvodi, kao i na načinu na koji se proizvodi. U praksi je to primjer u kojem menadžment može lakše pratiti tijek cijelog razvojnog i proizvodnog procesa te intervenirati ukoliko dolazi do poteškoća. Ujedno proizvodne linije se optimiziraju prema iskustvu koje je u praksi dobiveno, a razvoj proizvoda se ubrzava upotrebom interne baze znanja. To je moguće zato što se točnije može odrediti kako će razvoj i proizvodnja utjecati na produktivnost, efikasnost, fleksibilnosti te troškove. Što je proizvod kompleksniji, te što je više partnera s različitih lokacija uključeno u razvoj i proizvodnju, za donošenje adekvatnih odluka, danas  kada se poslovanje odvija sve brže i brže, nužno je imati cjelovitu poslovnu platformu za upravljanje kompletnim životnim vijekom proizvoda.

Poslovne platforme za upravljanje životnim vijekom proizvoda podupiru sve procese koji se vežu za proizvod i pružaju kontrolirani pristup podacima.  U praksi to znači da su povezana CAD, CAM i CAE programska rješenja za konstruiranje, simuliranje  i izradu tehničke dokumentacije, PDM rješenja za upravljanje dokumentacijom, proizvodni procesi i upravljanje te optimiziranje proizvodnje, kontrola kvalitete, logistika i isporuka proizvoda krajnjem kupcu. S ovakvim rješenjem, proizvod se prati od ideje preko proizvodnje do  kupca.  To znači da osim CAD modela, crteža, sastavnica, specifikacija, NC kodova, rezultata testiranja i slično, na jednom mjestu su i podaci o dobavljačima, marketingu, prodaji, servisu i svim drugim službama koje su se na neki način sudjelovale tijekom životnog vijeka proizvoda.

>>>Indeks digitalizacije Hrvatske raste brže od prosjeka EU – istraživanje

Takvo sveobuhvatno rješenje treba biti intuitivno, a s druge strane dovoljno snažno kako bi moglo podržati sve procese. Sinkronizacija svih poslovnih procesa moguća je isključivo ako je dobar protok informacija i ako su timovi dobro povezani bez obzira gdje se fizički nalaze. Tako je razvijena jedinstvena poslovna platforma 3DEXPERIENCE koja je podrška učinkovitoj suradnji između različitih odjela, omogućuje ponovnu upotrebu podataka te pruža posljednje relevantne informacije za svakog korisnika.

S implementacijom 3DEXPERIENCE poslovne platforme moguće je zamijeniti više različitih sustava te uskladiti i povezati sve procese i odjele unutar tvrtke, ali i one izvan nje. Strateška odluka o implementaciji prilika je za poboljšanje organizacije i procesa tvrtke. Neke od ušteda su; kraće vrijeme i troškovi razvoja proizvoda, optimizacija proizvodnje i zaliha, kraće vrijeme do isporuke proizvoda, kao i kraće vrijeme do pronalaska potrebne informacije što na kraju rezultira znatnim uštedama u cijeni krajnjeg proizvoda.

>>>Osijek postaje regionalno središte ICT-a

Osim implementacije na opremi kod korisnika (eng. On Premise) veliku prednost donosi upotreba  „on Cloud“ rješenja, odnosno implementacija na udaljenoj serverskoj infrastrukturi. S jedinstvenom poslovnom platformom 3DEXPERIENCE, koja omogućuje kontrolu nad svim proizvodnim  procesima – od ideje do realizacije, moguće je unaprijediti cjelokupno poslovanje i postići znatne uštede.

Kako bismo rješenje CADCAM Grupe adekvatno definirali i prilagodili vašim potrebama, preporučamo napraviti procjenu postojećeg stanja (eng. Business Value Assessment) i dati Vam prijedlog poboljšanja i unapređenja. Ukoliko želite najbolje za svoje poduzeće, obratite nam se s povjerenjem na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili nas nazovite na 01/2016-100.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

20. veljača 2024 10:28