Aktualno
StoryEditor

Katar odgovorio na zahtjeve četiriju zemalja; najavljeno povećanje proizvodnje plina

04. Srpanj 2017.

Katar je u utorak objavio da će povećati proizvodnju prirodnog plina za 30 posto u idućih nekoliko godina u kontekstu pritiska susjednih zemalja u aktualnoj diplomatskoj krizi.

Emirat namjerava do 2024. godine povećati proizvodnju prirodnog plina na 100 milijuna tona godišnje, kazao je na konferenciji za novinstvo čelnik Qatar Petroleuma Saad Šerida Al-Kaabi. - Novi projekt ojačat će vodeću poziciju Katara, dodao je.

Katar je vodeći proizvođač ukapljenog prirodnog plina u svijetu. Trenutno se proizvodi 77 milijuna tona plina godišnje a planirano povećanje odgovara povećanju proizvodnje nafte za šest milijuna barela dnevno, pojasnio je čelnik katarske energetske kompanije.

Katarska najava veće proizvodnje plina poklopila se s izbijanjem najteže diplomatske krize u regiji Perzijskog zaljeva u više godina nakon što su Saudijska Arabija i njezini saveznici uveli Dohi opsežan embargo. Iz odabranog trenutka za najavu vjerojatno će se iščitavati ekonomski ali i politički motivi.

>>>Katar dobio 13 uvjeta arapskih zemalja čije bi ispunjavanje dovelo do okončanja krize

Katar je u ponedjeljak odgovorio na 13 zahtjeva koji su mu susjedi postavili kao uvjet za ukidanje sankcija. Prema riječima čelnika katarske naftne kompanije, Doha želi povećavati proizvodnju kroz zajednička ulaganja s međunarodnim kompanijama.

Kaabi je ipak naglasio da će emirat ustrajati u realizaciji plana čak i ako Saudijska Arabija i njezini saveznici ostvare prijetnju i uvedu sankcije međunarodnim kompanijama za suradnju s Katarom u slučaju da Doha ne udovolji postavljenim zahtjevima.

- Ne bude li nijedna kompanija voljna surađivati s nama, sami ćemo proizvoditi 100 milijuna tona, naglasio je.

Katar odgovorio na zahtjeve četiriju arapskih zemalja

Katar je u ponedjeljak odgovorio četirima arapskim zemljama koje će za dva dana odlučiti hoće li mu zadržati ili ukinuti sankcije ako ne ispuni njihove zahtjeve, a njemački šef diplomacije predložio je da se spor riješi sporazumom cijele regije o prestanku financiranja terorizma, prenose agencije.

Pisani odgovor katarski ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdulrahman al-Thani predao je u ponedjeljak navečer kuvajtskom emiru Sabahu al-Ahmedu, javila je kuvajtska novinska agencija.

Ministri vanjskih poslova četiri zemlje sastat će se u srijedu u Kairu i odlučiti o zadržavanju sankcija ili njihovu ukidanju, javlja AFP.

Kuvajt posreduje u sporu između Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Bahreina i Egipta koji su prošli mjesec prekinuli diplomatske i prometne veze s Katarom, optuživši tu naftom bogatu monarhiju da financira terorističke skupine te da je postala saveznik regionalnog neprijatelja Irana, što Doha opovrgava.

>>>Katar će obraniti ekonomiju i domaću valutu od sankcija – ministar financija

Prošli tjedan, Katar je objavio popis 13 zahtjeva koje su mu pod prijetnjom novih sankcija uputile te četiri zemlje, a u međuvremenu dale su mu dodatnih 48 sati za prihvaćanje zahtjeva, pošto je krajnji rok istjecao u nedjelju navečer.

Zahtjevi uključuju zatvaranje televizijske mreže al-Jazeera, zatvaranje turske vojne baze u Kataru, te prekid veza s terorističkim, ideološkim i sektaškim organizacijama, za koje Katar tvrdi da i ne postoje.

Sigmar Gabriel, koji je na turneju po zemljama Zaljeva, rekao je u ponedjeljak da bi spor trebalo riješiti cjelovitim sporazumom o sprječavanju financiranja terorizam na koji bi se obvezala cijela regija.

>>>S&P snizio kreditni rejting Katara, očekuje slabljenje gospodarstva

-Sporazum kojim se ukida svaki oblik potpore terorističkim ili ekstremističkim organizacijama, bio bi najbolje rješenje za krizu, rekao je Gabriel novinarima nakon dvosatnog sastanka sa saudijskim kolegom Adelom al-Džuberiom, prenosi Reuters.

-Svi znamo da tu potporu ne organiziraju države, već često privatne osobe, rekao je njemački ministar vanjskih poslova.

Dodao je također da za posjeta zemljama zaljeva nije stekao dojam da četiri države dovode u pitanje katarski suverenitet.

04. prosinac 2023 04:03