Aktualno
StoryEditor

KING ICT: Zaposlili smo velik broj mladih inženjera, ostvarili napredak u svakom segmentu

22. Ožujak 2018.

Trinaesta po redu poslovno-tehnološka konferencija KING ICT-a ’Dan otvorenih integracija’ održana je danas u Zagrebu u prostorijama hotela Antunović. Tema ovogodišnje konferencije vrtjela se oko konkretnih ideja i poteza koji Hrvatsku, ali i Europu vode prema tome da postanu uspješno digitalno društvo.

Popularnu konferenciju je kao i prethodnih godina otvorio Plamenko Barišić, predsjednik Uprave, KING ICT-a.

- Ukupni prihodi u proteklih godinu dana iznosili su nam 700 milijuna kuna, no od toga je mnogo važnija činjenica kako smo u zadnje dvije zaposlili i 164 mladih inženjera. Napredak smo ostvarili u svakom segmentu. Naš zadatak je da svaki proizvod koji se nađe na tržištu zadobije digitalni element. Živimo u vremenima kada se na lojalnost kupaca više ne može računati. Digitalna transformacija nužna je ne samo da bi ostvarili progres, već i da bi uopće mogli opstati na stalno promjenjivom tržištu. Digitalne strategije i akcijski planovi potrebni su hrvatskom gospodarstvu,  poručio je Barišić, te dodao kako svaka odluka mora voditi pretvaranju vizije u stvarnost.

>>>Dan otvorenih integracija KING ICT-a

Tokom cijele konferencije spominjali su se i rezultati izloženi u indeksu javnosti poznatom po nazivu DESI (Digital Economy and Society Index). Gdje je točno Hrvatska po pitanju digitalizacije naprema ostalih država Europe okupljenima na ’Danu otvorenih integracija’ objasnila je Irina Orssich, predstavnica DG Connecta Europske komisije. Indeks pokazuje kako je Hrvatska ostvarila maleni napredak u odnosu na prošlu godinu. Najviše zaostajemo po pitanju ’digitalne povezivosti.’ Tako primjerice kada uzmemo prosječna primanja Hrvata i usporedimo ih s cijenom pristupa internetu, ispada da od svih Europljana najviše plaćamo.

Paradoksalno je pak da su unatoč slaboj povezivosti Hrvati u samome vrhu Europe po vremenu koji provedu na internetu. Vrijeme na internetu uglavnom troše na čitanje vijesti i igranje online igara.

Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša predstavio je istraživanje koje govori kako porast Desi indexa od samo jednog boda donosi porast produktivnosti od 1000 eura po radniku.

Prezentaciju o uvođenju e-škola u hrvatski obrazovni institut, kao i o tome u kojoj smo fazi i što nam budućnost donosi izložila je pak Andrijana Prskalo Maček, zamjenica ravnatelja CARNet-a.

>>>King ICT očekuje 10 posto veće prihode

Veliki interes na konferenciji izazvao je i okrugli stol gdje su čelni ljudi hrvatskog gospodarstva razgovarali o procesima digitalizacije. Na okruglom stolu radnog naziva Digitalizacija: strategija stvarnosti razgovarali su Damir Vanđelić, predsjednik Uprave Croatia osiguranja, Draženko Kopljar, član Uprave PBZ-a, Nedeljko Štefanić, profesor na Fakultet strojarstva i brodogradnje, te Andrej Šimatić, viši menadžer u konzultantskoj agenciji Horwath HTL. Raspravu je moderirao Liderov glavni urednik Miodrag Šajatović.

- Najvažniji zahtjev korisnika postala je brzina usluga. Danas nitko nema više vremena. Zato se svi moramo prilagoditi digitalizaciji koja drastično ubrzava procese. Naši zaposlenici su racionalni. Premda imaju stare navike rada, svjesni su kako će ih digitalizacija naposljetku osloboditi teškog rada, elaborirao je Vanđelić, te najavio kako će Croatia Osiguranje u digitalni razvoj uložiti do 2022. od 70 do 100 milijuna kuna.

Kopljar je veliki vjernik u umjetnu inteligenciju, te vjeruje kako stroj u pravilu manje griješi od čovjeka, te kazao kako Privredna Banka Zagreb svojim digitalnim implementacijama gura cijeli sektor u tome pravcu.

’Dan otvorenih integracija’ zatvorio je motivacijskim govorom Davor Rostuhar, putopisac, fotograf i pustolov - prvi hrvat koji je pješke s obala Antartike stigao do Južnog pola.

U sklopu konferencije održano je i nekoliko radionica, a posjetitelje su posebno impresionirale demo sobe u kojem su predstavljena najbolja rješenja i projekti implementirane od strane KING-ovih korisnika.

Više o demo sobama, ali i o cijelom predavanju pročitajte u sljedećem broju Lidera.

19. travanj 2024 12:53