Aktualno
StoryEditor

Krstičević: Hrvatska spremna ponuditi nadzor zračnog prostora Albaniji

06. Travanj 2018.

Ministar obrane Damir Krstičević je u petak, na sastanku s albanskom ministricom obrane Oltom Xhackom, izjavio da će Hrvatska nabavkom višenamjenskih borbenih zrakoplova ojačati sposobnosti svojih oružanih snaga i povećati svoj doprinos sigurnosti na području jugoistočne Europe te da je Hrvatska spremna ponuditi nadzor zračnog prostora Albaniji kada dostigne tu sposobnost, priopćilo je Ministarstvo obrane (MORH).

>>>Jednoglasna odluka: 12 izraelskih borbenih zrakoplova stiže u Hrvatsku

"Kao što znate, Hrvatska je donijela odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona, što će ojačati sposobnosti Hrvatske vojske i povećati njezin doprinos sigurnosti na području jugoistočne  Europe. Nabavom novog višenamjenskog borbenog aviona postajemo spremni ponuditi sposobnost zaštite zračnog prostora, odnosno air policinga, našim NATO susjedima", kazao je Krstičević.

Dvije su strane istaknuli važnost produbljivanja suradnje Albanije i Hrvatske i najavili skoro potpisivanje Sporazuma o suradnji na području obrane. Ministrica Xhacko istaknula je kako su upravo Albanija i Hrvatska važan faktor u očuvanju stabilnosti i sigurnosti u jugoistočnoj Europi: "Hrvatska je važan saveznik Albaniji i nadam se kako ćemo proširiti i intenzivirati našu obrambenu suradnju, posebno na području izobrazbe, obuke i vježbi", rekla je Xhacko.

>>>Tabak: Iza odluke o izraelskim F-16 puno otvorenih pitanja, stvari koje traže objašnjenje

Krstičević je istaknuo kako podupire Albaniju u inicijativi za osnivanje NATO Centra izvrsnosti za strane borce i dodao kako mu je drago što će pripadnici Hrvatske ratne mornarice sudjelovati na vježbi Albanion Lion u rujnu ove godine te je uputio albanskoj ministrici obrane poziv za službeni posjet Hrvatskoj.

Tijekom sastanka s albanskom ministricom obrane razgovaralo se i o mogućnostima suradnje u okvirima obrambene industrije te suradnji u multilateralnim okvirima, ponajviše NATO-a i inicijative A5.

"Smatramo kako i u području obrambenih industrija možemo graditi našu daljnju suradnju; vi znate da je hrvatski vojnik u potpunosti opremljen hrvatskim proizvodima i svojevrsni je brend hrvatske obrambene industrije. Drago mi je da je kvaliteta proizvoda hrvatskih tvrtki prepoznata i u Albaniji te da pripadnici albanskog ministarstva unutarnjih poslova koriste pištolj i jurišnu pušku", rekao je Krstičević.

>>>Krstičević: Donijeli smo povijesnu odluku o zadržavanju sposobnosti nadzora zračnog prostora

Drugog dana službenog posjeta Albaniji potpredsjednik Vlade i ministar obrane susreo se i s albanskim predsjednikom vlade Edijem Ramom i ministrom vanjskih i europskih poslova Ditmirom Bushatijem.

Na sastanku je još jednom potvrđena dobra suradnja dviju prijateljskih zemalja. Krstičević je pritom istaknuo kako Hrvatska i Albanija imaju značajnu stabilizirajuću ulogu na području jugoistočne Europe, dodaje se u službenom priopćenju.

"Ove godine i Albanija i Hrvatska obilježavaju devetu godišnjicu članstva u NATO-u i mogu biti primjer koji će usmjeravati regiju prema euroatlantskim integracijama", rekao je ministar i izrazio potporu Hrvatske Albaniji na putu u EU te spremnost službenog Zagreba da podijeli svoja iskustva.

21. veljača 2024 23:21