Aktualno
StoryEditor

Lemke: EU čvrsto podržava napore Hrvatske da razvije digitalnu strategiju

10. Svibanj 2018.

Digitalizacija transformira naše društvo, poslove i tržišta rada tijekom posljednjih dvadeset godina. Poboljšava životni standard, povećava životni vijek i kvalitetu života. Međutim, ona također ima disruptivne učinke, posebno na tržištu rada. Automatizacija i nove tehnologije kao što su umjetna inteligencija učinit će neke od današnjih poslova suvišnima, ali i stvoriti nova radna mjesta s potražnjom za vještinama kojih još nismo ni svjesni.

Od ključne je važnosti za socijalnu koheziju i održivost društvenih i poslovnih modela da se tehnološkim promjenama učinkovito upravlja kako bi se maksimizirala korist i minimalizirali negativni učinci. Tim povodom na konferenciji 4. industrijska revolucija gostuje Max Lemke iz Europske komisije.

Više o tehnološkim promjenama koje nas očekuju saznajte na konferenciji 4. industrijska revolucija koja će se održati 17. svibnja u Branimir Centru u Zagrebu. Prijavite se!

Možete li ukratko predstaviti sebe i svoj rad u stvarnju jedinstvenog digitalnog tržišta?

U svojoj ulozi voditelja Odjela za digitalizaciju industrije, jedan sam od tvoraca europske Strategije za industriju 4.0: "Digitalizacija europske industrije". Potičemo sve zemlje članice EU da imaju vlastitu strategiju za digitalizaciju industrije. Čvrsto podržavamo napore Hrvatske da razvije i implementira svoju strategiju.

Akcije Europske unije imaju namjenu da dodaju vrijednost koja će se nadograditi na nacionalne strategije pojedinih članica. Dvije godine nakon lansiranja europske strategije, zabilježili smo prilično impresivna postignuća. Konkretno, koncept središta za digitalnu inovaciju vrlo se dobro primio diljem čitave Europske unije. Središta za digitalnu inovaciju potpomažu malim i srednjim poduzećima u digitalnoj transformaciji. Zasad samo zemlje članice mogu graditi osnovna središta za digitalnu inovaciju, ali Europska unija potiče umrežavanje i međunarodnu suradnju različitih središta.

>>>4. industrijska revolucija: Škacan – Korisnici Hrvatske pošte sami će upravljati dostavama

Investicije EU su u rangu od 100 milijuna eura godišnje od 2016. do 2020. godine. Kroz program mentorstva Europska komisija također podržava popunjavanje ‘slijepih‘ točaka diljem Europske unije u onim zemljama članicama i regijama koje još nisu dobro pokrivene. U Hrvatskoj imamo primjer pet središta koja su se prijavila na taj program mentorstva.

Kakve prednosti možemo očekivati s razvojem novih tehnologija, posebice umjetne inteligencije?

Umjetna inteligencija može donijeti ključne prednosti našem društvu i ekonomiji, u vidu boljeg zdravstva, sigurnijeg prijevoza i kompetitivnije industrije. Kako bismo se u potpunosti mogli okoristiti prednostima koje nudi umjetna inteligencija, europske zemlje moraju surađivati, a pritom koristiti najviše standarde zaštite podataka. Nakon dogovora 25 zemalja da udruže snage na polju umjetne inteligencije 9. travnja u Bruxellesu, Europska komisija je izdala priopćenje kojim zagovara koordinirani pristup svih zemalja EU na području umjetne inteligencije.


Max Lemke je voditelj Odjela za tehnologije i sustave za digitalizaciju industrije u Glavnoj upravi za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologije pri Europskoj komisiji. Imao je vodeću ulogu u kreiranju europske strategije za digitalizaciju industrije. Trenutno je na čelu koordinacije ključnih akcija unutar okvira strategije kao što su središta za digitalnu inovaciju i digitalne industrijske platforme.

09. prosinac 2022 04:12