Aktualno
StoryEditor

Ministarstva, države ustanove i poduzeća ponovno mogu angažirati PR agencije

28. Prosinac 2017.

Ministarstva, ustanove i javna poduzeća ponovno će moći angažirati PR stručnjake i tvrtke, odlučila je Vlada na sjednici u četvrtak ukinuvši odluku iz 2012. godine kojom je to bilo zabranjeno.

Riječ je o ukidanju Vladine odluke iz 2012. godine kojom se tijelima državne uprave, pravnim osobama s javnim ovlastima i drugim pravnim osobama kojima je osnivač država te trgovačkim društvima u kojima je država većinski ili pretežiti vlasnik zabranilo angažiranje PR stručnjaka odnosno tvrtki.

Ministrica kulture Nina Obuljen u sjednici je u obrazloženju kazala kako se ta odluka ukida zbog toga što su se od njezina stupanja na snagu uvelike promijenile okolnosti.

>>>Obuljen Koržinek: Ministarstvo kulture se ne bavi zabranom Thomposonova koncerta

"Hrvatskoj je na raspolaganju novac iz cijelog niza europskih strukturnih investicijskih fondova i postoji potreba da se o tim mogućnostima puno bolje komunicira i izvijesti javnost, a osim toga Vlada je u svom programu za ovo mandatno razdoblje stavila naglasak upravo na aktivno djelovanje i informiranje građana o svim reformskim programima i procesima i vezano uz zapošljavanje i gospodarske aktivnosti i mogućnosti koje se pružaju iz nacionalnih i europskih fondova za financiranje", objasnila je Obuljen.

Istaknula je pritom obvezu tijela javne vlasti i ustanova, tvrtki i javnih poduzeća da o angažiranju PR agencija trebaju izvijestiti Vladu odnosno nadležna ministarstva.

>>>Šest kulturno-umjetničkih projekata za mlade dobiva 2,9 milijuna kuna iz EU fondova

Vlada je donijela i odluke o isplati materijalnih prava i drugih naknada za zaposlenike osnovnih i srednjih škola, zaposlenike u ustanovama kulture te djelatnosti socijalne skrbi budući da su još u tijeku pregovori o novim granskim kolektivnim ugovorima.

"Da ne bismo imali pravni vakuum prijedlog je da se produže prava ugovorena u prethodno važećim kolektivnim ugovorima i da na taj način kroz iduća tri mjeseca osiguramo vrijeme za pregovore i sklapanje ovih granskih ugovora", kazala je.

>>> Obuljen Koržinek najavila Zakon o elektroničkim medijima; izrada kreće u siječnju

Za visoko obrazovanje takva odluka, dodala je, ne može biti donesena jer je granski kolektivni ugovor raskinut u prosincu 2013. godine, a u međuvremenu novi nije sklopljen te su u tijeku pregovori.

Vlada je dala i suglasnost Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret državnog proračuna Republike Hrvatske u 2017. i 2018. godini za potrebe opremanja helikopterima Kiowa Warrior u ukupnom iznosu do 127,2 milijuna kuna, od toga za ovu godinu 97,2 milijuna kuna te 30 milijuna kuna u idućoj godini.

Vlada je osnovala i međuresorno Povjerenstvo za rješavanje mogućih prometnih problema na graničnom prijelazu Metković u cilju preventivnog djelovanja i brzog rješavanja mogućih prometnih gužvi prije turističke sezone.

Bila je ovo posljednja sjednica Vlade u ovoj godini, a premijer Andrej Plenković kolegama ministrima i svim građanima Hrvatske zaželio je sve najbolje o Novoj, 2018. godini.

19. travanj 2024 01:25