Aktualno
StoryEditor

Mobilne mreže nisu inferiornije wi-fiju

28. Studeni 2018.

Brzine preuzimanja na mobilnim mrežama u mnogim su zemljama puno brže od preuzimanja na bežičnim wi-fi mrežama, pokazuje istraživanje tvrtke OpenSignal u kojemu se navodi i da bi mobilni podaci trebali dobiti dodatno povećanje brzine dolaskom 5G mreže.

Testiranje brzine preuzimanja u 80 zemalja pokazalo je da wi-fi zaostaje u 33, navodi se u istraživanju tvrtke za praćenje bežične pokrivenosti OpenSignal, a koje prenosi BBC.

Wi-fi je najbrži način za internetsko povezivanja u većini ispitanih zemalja. No, OpenSignal ističe kako je moguće, budući da bilo tko može postaviti wi-fi mrežu na lokaciji koju već netko koristi, da bi performanse odjednom mogle zaostajati zbog „zagušenja” velikog broja radiofrekvencijskih mreža.

>>> Program WiFi4EU: Općinama po 15 tisuća eura za Wi-Fi na javnim mjestima

Mobilne mreže, pak, moraju licencirati spektar koji koriste, tako da bi u teoriji trebali pružiti puno konzistentnije iskustvo, istaknuli su iz kompanije.

„Percepcija da su mobilne mreže inferiornije wi-fiju i dalje postoji, ali je pogrešna”, navodi u istraživanju Ian Fogg.

Pritom se u Australiji bilježi najveća prednost pred wi-fijem, s prosječnom mobilnom brzinom preuzimanja od 34,6 Mbps, što je za 13 megabita po sekundi (Mbps) više od brzine wi-fija . Ostale zemlje u sličnoj poziciji su Katar, Francuska, Meksiko, Turska i Južna Afrika.

U Hong Kongu, SAD-u, Tajlandu, Izraelu i Rusiji wi-fi je, pak, u prosjeku dva puta brži u odnosu na brzinu mobilnih podataka.

Prema OpenSignal istraživanju, prosječna hrvatska brzina wi-fi preuzimanja iznosi 16.9 Mbps, dok je prosječna mobilna brzina 23.25 Mbps.

Iščekivanje 5G mreže

U 63 posto od 50 zemalja u kojima je dostupna 4G mreža, mobilne mreže su bile brže, rekao je Fogg. A razlika će se samo povećati nakon što se aktivira mreža pete generacije (5G), jer bi većina poboljšanja wi-fi brzine trebale doći iz nadogradnje fiksnih širokopojasnih mreža, za što je potrebno puno više vremena.

Međutim, druga kompanija za mjerenje brzine podataka upozorila je kako bi moglo potrajati neko vrijeme prije nego prednosti 5G mreže budu omogućene svima.

>>> Gordana Kovačević: Predlažem premijeru da 5G tehnologiju proglasi strateškim projektom

„Infrastruktura razvijena za 5G vjerojatno se neće širiti u udaljena područja. Wi-fi će ostati važan alat za pružanje brzih internetskih veza za dio stanovništva”, izjavio je izvršni direktor RootMetricsa Kevin Hasley.

„Mobilni operateri i proizvođači pametnih telefona moraju ponovno procijeniti svoje wi-fi strategije, osobito po pitanju mobilnog opterećenja, automatskog odabira mreža i unutarnjeg pokrivanja, kako bi osigurali da slučajno ne bi usmjerili potrošačke pametne telefone na wi-fi mreže s lošijim iskustvom od mobilne mreže”, stoji u istraživanju OpenSignala.

15. lipanj 2024 08:44