Aktualno
StoryEditor

Na tržište stiže prvi Fiatov ‘pickup‘ Fiat Fullback

03. Srpanj 2016.

Čini se kako na svjetskoj razini potražnja za ‘pickupovima‘ konstanto raste. Doduše, već desetljećima na listama najprodavanijih vozila u SAD-u redovito se ‘pickupovi‘ nalaze na vrhu. Polako se taj trend preselio i u Europu. Za sada nisu još u ‘top pet‘ na listi želja kupaca, ali postoji određena kritična masa pa raste interes proizvođača za te modele. U Hrvatskoj je situacija malo kompliciranija. Postojao je vrlo jasan porast potražnje kada su ‘pickupovi‘ bili oslobođeni trošarina i ulazili su u N1 segment u kojem su se priznali svi troškovi i na njima se mogao dobiti povrat PDV-a. Državi se to nije svidjelo pa je zakomplicirala situaciju uvrštavanjem isključivo ‘single cabine pickupova‘ u gospodarska vozila, što je usporilo razvoj prodaje.

Malo od Mitsubishija

Fiat naravno ne cilja na hrvatsko nego na europsko tržište novim modelom koji nosi naziv Fullback. Ako vam se čini donekle poznatim, niste pogriješili – Fiat je iskoristio višegodišnje znanje i iskustvo jednog drugog proizvođača u tom segmentu, a riječ je o Mitsubishiju i konkretno o modelu L200, koji je dobro poznat i na hrvatskom tržištu. Fiat je malo doradio dizajn i uveo neke svoje specifične detalje i tako je nastao vrlo elegantan, a opet na oko moćan Fullback.

Kraća i duža kabina

U ponudi su dva dizelska 2,4-litrena motora koja razvijaju 154 odnosno 181 konjsku snagu. To je ista snaga kao i kod Mitsubishija, stoga su i performanse vrlo slične i Fullback sa slabijim dizelašem razvija najveću brzinu od 169 km/h i pritom troši u prosjeku 6,4 l/100 km. U osnovnoj verziji Fullback dolazi s ručnim mjenjačem koji posjeduje šest brzina, a kao opcija nudi se i automatska izvedba s pet stupnjeva prijenosa. Pogon je načelno izveden na stražnje kotače, a prema potrebi uključuje se i pogon na sva četiri kotača ako to zahtijevaju uvjeti na cesti. Fiat Fullback dolazi s kraćom i dužom kabinom i samo je pitanje hoće li se moći upisati kao gospodarsko vozilo. Inače, Fullback se proizvodi u Mitsubishijevoj tvornici u Tajlandu.

09. prosinac 2022 07:27