Aktualno
StoryEditor

Na Wall Streetu oprez zbog opasnosti od trgovinskog rata, azijske burze pale

07. Ožujak 2018.

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica blago porasle, no nakon zatvaranja tržišta terminski S&P 500 indeks pao je više od 1 posto jer je Gary Cohn, glavni ekonomski savjetnik predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i zagovornik slobodne trgovine, podnio ostavku.

Dow Jones ojačao je jučer 9 bodova ili 0,04 posto, na 24.884 boda, dok je S&P 500 porastao 0,26 posto, na 2.728 bodova, a Nasdaq indeks 0,56 posto, na 7.372 boda.

>>>Panika na Wall Streetu: Dow Jones u najvećem minusu u povijesti, potonuo za 4,6 posto

Rast tih indeksa tijekom redovnog trgovanja podržala je nada ulagača da Trump neće uvesti carine na uvoz čelika i aluminija, nego da su te njegove najave samo taktika u pregovorima o trgovini.

Strah od inflacije i izbijanja trgovinskog rata

No, trgovalo se nesigurno jer je, unatoč pozivima vodećih republikanaca u američkom Kongresu da odbaci taj prijedlog, Trump poručio da ostaje pri planu o uvođenju carina i da "trgovinski ratovi nisu tako loši".

>>>Trump pod pritiskom zbog najavljenih carina, cijene dionica porasle

- Tržište ne voli nesigurnost, ono želi čuti hoće li biti ovako ili onako. Ako se naša najveća strahovanja potvrde, tržište bi moglo pasti čak i više nego prošloga tjedna. Isto tako, tržište bi moglo porasti ako se pokaže da neće biti trgovinskih ratova, kazao je Chris Zaccarelli, direktor u tvrtki Independent Advisor Alliance.

Početkom ovoga tjedna tržište je nadoknadilo dio tih gubitaka jer su ulagači vjerovali da se radi samo o Trumpovoj prijetnji.

Prošloga su četvrtka vodeći indeksi na Wall Streetu oštro pali, nakon što je Trump najavio carine na uvoz čelika od 25, a aluminija od 10 posto jer je to izazvalo strahovanja od rasta inflacije u SAD-u, povećanja troškova poslovanja kompanija u pojedinim sektorima i izbijanja trgovinskih ratova.

>>>Nastavak skromnog trgovanja i stagnacije Crobexa na Zagrebačkoj burzi

No, početkom ovoga tjedna tržište je nadoknadilo dio tih gubitaka jer su ulagači vjerovali da se radi samo o Trumpovoj prijetnji zbog visokog trgovinskog deficita SAD-a i da će nakon najave o carinama uslijediti pregovori o tome kako riješiti situaciju.

Međutim, nakon zatvaranja tržišta terminski S&P 500 indeks potonuo je više od 1 posto, što najavljuje pad cijena dionica na početku trgovanja na Wall Streetu u srijedu.

Ostavka protivnika protekcionizma

Posljedica je to vijesti da je direktor Nacionalnog ekonomskog savjeta Gary Cohn, koji slovi za najvećeg protivnika protekcionističkih snaga u Trumpovoj administraciji, iznenada podnio ostavku.

>>>Nakon prošlotjednog pada Crobexi blago ojačali

- Ako tražite izliku za prodaju dionica, ovakve vijesti zasigurno predstavljaju kratkoročni pritisak na tržište. Cohn je došao s Wall Streeta, pa su veliki institucionalni investitori sigurno vjerovali da ima kredibilitet za to mjesto, kaže Rick Meckler, predsjednik tvrtke LibertyView Capital Management.

Cohna bi mogao zamijeniti Peter Navarro, direktor Nacionalnog trgovinskog savjeta u Bijeloj kući, čime bi se, smatraju analitičari, otvorio put za protekcionističke snage.

- Tržište se plaši da je ovo definitivni signal da će carine biti uvedene. Mogućnost trgovinskih ratova sada se povećala. Ekonomski nacionalisti su prevladali, kaže Monica de Bolle iz Petersonova instituta za međunarodnu ekonomiju.

>>>Svjetske burze pale, prijete trgovinski ratovi i rast kamata; Crobexi porasli više od 1 posto

Cohn nije javno obrazložio ostavku, no iz Bijele kuće potvrđuju da je sukob oko carina pridonio njegovoj ostavci, ali poručuju i da to nije jedini razlog. Osim pada S&P 500 terminskog indeksa, pod pritiskom se odmah našao i tečaj dolara jer na tržištima vlada velika nesigurnost.

Trump je jučer, nakon razgovora sa švedskim premijerom Stefanom Lofvenom u Bijeloj kući, optužio Europsku uniju da "čini gotovo nemogućim" američko poslovanje s njom.

- Europska unija bila je osobito tvrda prema SAD-u. To čini gotovo nemogućim naše poslovanje s njima, a oni ipak i dalje šalju svoje automobile u SAD. Ako im uvedemo carine od 25 posto, vjerujte mi neće to još dugo raditi, kazao je Trump.

>>>Na Wall Streetu strah od trgovinskih ratova

A nakon što je Trump nedavno najavio carine na uvoz čelika i aluminija, početkom ovoga tjedna Europska komisija poručila je da će u srijedu razmatrati protumjere Trumpovoj odluci, da će odgovor Europe biti "brz, čvrst i razmjeran" i u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,43 posto, na 7.146 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,19 posto, na 12.113 bodova, a pariški CAC 0,06 posto, na 5.170 bodova.

Pad cijena na azijskim burzama

Na azijskim su burzama cijene dionica u srijedu pale, dok je dolar oslabio jer se ulagači plaše da će predsjednik SAD-a Donald Trump ustrajati na uvođenju carina, riskirajući trgovinske ratove, nakon što je njegov glavni ekonomski savjetnik Gary Cohn podnio ostavku.

>>>Wall Street oštro pao, Powell prestrašio ulagače

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u minusu 0,3 posto, nakon što je jučer skočio više od 1 posto. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros skliznuo 0,7 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu pale između 0,2 i 1 posto.

Nesigurnost na svjetskim burzama prelila se i na valutna tržišta.

Jučer su cijene dionica na azijskim burzama znatno porasle jer su se ulagači nadali da su Trumpove najave uvođenja carina na uvoz čelika i aluminija u SAD samo prijetnje kako bi u trgovinskim pregovorima postigao određene ustupke.

Nesigurnost na svjetskim burzama prelila se i na valutna tržišta, pa su u fokusu ulagača japanski jen i švicarski franak, koji slove za sigurnija utočišta za kapital u nesigurna vremena.

>>>Dolar na najvišim razinama u šest tjedana

Tako je cijena dolara pala 0,4 posto i prema franku i prema jenu, pri čemu je prema japanskoj valuti zaronila na 105,45 jena, nedaleko najniže razine u 16 mjeseci.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je tečaj eura dosegnuo 1,2420 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,2350 dolara.

Dolar je, pak, ojačao za 0,4 posto prema kanadskom imenjaku i meksičkom pezu jer se ulagači plaše da će se Washington povući iz Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Poremećaji na burzama izazvali su i pad cijena nafte. Tako je jutros cijena barela skliznula 0,8 posto, na 65,30 dolara, izgubivši sve jučerašnje dobitke.

21. veljača 2024 21:26