Aktualno
StoryEditor

Nabava višenamjenskog borbenog aviona - Vijeće za obranu prihvatilo ponudu Izraela

27. Ožujak 2018.

Vijeće za obranu je na sjednici održanoj u utorak navečer prihvatilo ponudu Države Izrael kao najpovoljniju za nabavu višenamjenskog borbenog aviona i dalo preporuku Vladi za donošenje odluke, priopćeno je iz Vlade.

U Banskim dvorima održana je 11. sjednica Vijeća za obranu koju su sazvali predsjednica Republike Hrvatske Kolinda-Grabar Kitarović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, a jedna od tema bila je i nabava višenamjenskih borbenih aviona. Sjednica je sazvana temeljem članka 9. Zakona o obrani, navodi se u priopćenju.

>>>Krstičević: U nabavci zrakoplova vodit ćemo računa da zemlja partner investira u naše gospodarstvo

Stručni tim Ministarstva obrane Republike Hrvatske za provedbu pripremnih radnji oko nabave višenamjenskog borbenog aviona prezentirao je članovima Vijeća za obranu Studiju izvodljivosti.

Hrvatska je dobila četiri ponude – Grčke, Izraela, Švedske i SAD-a.

Najpovoljnija ponuda

Na sjednici je Vijeće za obranu, u skladu s izlaganjem Stručnog tima, prihvatilo mišljenje i preporuke kako je najpovoljnija ponuda za višenamjenski borbeni avion ponuda Države Izrael, te je dalo preporuku Vladi Republike Hrvatske za donošenje Odluke o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona.

Prethodno je Odbor za obranu Hrvatskoga sabora na sjednici održanoj 14. prosinca 2017. dao jednoglasno pozitivno mišljenje za projekt opremanja Oružanih snaga RH višenamjenskim borbenim avionima.

>>>Krstičević: Hrvatska će do 2022. imati dvanaest novih borbenih zrakoplova

Također, Vijeće za obranu prihvatilo je tekst nacrta Strateškog pregleda obrane i dalo preporuku Ministarstvu obrane za pokretanje procedure donošenja Strateškog pregleda obrane.

Članovi Vijeća za obranu su predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga, predsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar obrane, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova, ministar financija, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, predsjednik Odbora za obranu Hrvatskoga sabora i savjetnik Predsjednice Republike nadležan za poslove obrane, navodi se u priopćenju Vladine Službe za odnose s javnošću.

20. travanj 2024 16:22