Aktualno
StoryEditor

Najmanje 25 milijuna tona žitarica čeka na izlaz iz Ukrajine

06. Svibanj 2022.
trgovina ukrajina

Gotovo 25 milijuna tona žitarica čeka na izvoz u Ukrajini zbog infrastrukturnih izazova i blokade crnomorskih luka, uključujući Mariupolj, rekao je u petak dužnosnik UN-ove agencije za prehranu i poljoprivredu (FAO).

Blokadu mnogi smatraju jednim od uzroka visokih cijena hrane koje su u ožujku dosegnule rekordnu vrijednost, potaknute ruskom invazijom na Ukrajinu, da bi u travnju blago pale, priopćio je u petak FAO.

Ukrajina je bila četvrti najveći svjetski izvoznik kukuruza u sezoni 2020./2021. i šesti izvoznik pšenice, prema podacima Međunarodnog vijeća za žitarice.

- U Ukrajini trenutno svjedočimo gotovo grotesknoj situaciji da gotovo 25 milijuna tona žitarica, koje bi mogle biti izvezene, ne može napustiti zemlju zbog manjkave infrastrukture i blokade luka - rekao je zamjenik direktora odjela za tržište i trgovinu FAO-a Josef Schmidhuber.

Puni silosi mogli bi značiti manjak skladišnog prostora tijekom iduće žetve u srpnju i kolovozu, upozorio je Schmidhuber.

- Unatoč ratu, uvjeti za žetvu nisu tako loši. To bi zapravo moglo značiti da u Ukrajini nema dovoljno skladišnih kapaciteta, osobito ako se ne otvori koridor za izvoz pšenice - naglasio je dužnosnik FAO-a.

Zabrinjavaju i izvješća da su u borbama uništena neka skladišta, dodao je Schmidhuber, ne iznoseći detalje.

Od početka ruske invazije krajem veljače Ukrajina je prisiljena izvoziti žitarice vlakom preko zapadne granice ili preko malih riječnih luka na Dunavu, umjesto morem.

Početkom tjedna čelnica Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Ngozi Okonjo-Iweala rekla je da je "ozbiljno zabrinjava" rast cijena hrane, dodavši da u suradnji s partnerima traži rješenja za taj problem.

- Svijetu bi stvarno pomoglo kada bismo mogli izvesti te žitarice (iz Ukrajine) -  naglasila je čelnica WTO-a.

02. veljača 2023 00:59