Aktualno
StoryEditor

Novozelandski startup razljutio astronome lansiranjem divovske ‘disko kugle‘ u svemir

27. Siječanj 2018.

Novozelandski svemirski startup Rocket Lab pod velom tajne je u orbitu lansirao satelit nalik na divovsku disko kuglu zbog čega je na sebe navukao bijes astronoma diljem svijeta, piše Guardian. Osnivač i CEO Rocket Laba Peter Brick za lansiranje je kazao kako je to značajan korak ka komercijalizaciji svemirskih istraživanja.

>>>Indija u svemir lansirala raketu s 31 satelitom

Raketa je, osim satelita, u orbitu lansirala geodetsku kupolu izrađenu od karbonskih vlakana optočenu sa 65 visoko reflektirajućih polova nazvanu Humanity Star. Kupola bi, prema iskazima Rocket Laba, trebala reflektirati sunčeve zrake prema Zemlji stvarajući trepereće svjetlo vidljivo s bilo kojeg mjesta na svijetu, što će postati najsjajniji objekt na noćnom nebu, a za devet mjeseci vratit će se u Zemljinu atmosferu.

[caption id="attachment_318488" align="aligncenter" width="670"] Trenutačna lokacija kupole, Foto: thehumanitystar.com[/caption]

Ideja koja stoji iza samog projekta je podsjetnik svim ljudima na krhki položaj čovječanstva u svemiru, ističu iz Rocket Laba. Prema njima, kupola bi trebala stvoriti zajedničko iskustvo za sve ljude na svijetu. No, mnogi astrofizičari se ne slažu.

>>>Svemirska industrija: Australija osniva nacionalnu svemirsku agenciju

Richard Easther sa Sveučilišta u Acuklandu izjavio je da bi Rocket Lab nenamjerno mogao ugroziti cijelu svemirsku industriju. Svjetlosno onečišćenje je ozbiljan problem znanstvenicima koji proučavaju zvijezde, a lansiranje disko kugle u svemir nije mudar potez.

23. travanj 2024 16:22