Aktualno
StoryEditor

Objavljena namjera prodaje NLB-a, najveće slovenske banke, do kraja godine

15. Listopad 2018.

Nova Ljubljanska banka (NLB) i Slovenski državni holding (SDH) kao predstavnik njena vlasnika, objavili su u ponedjeljak namjeru prodaje većinskog paketa dionica najveće slovenske banke do kraja ove godine, putem inicijalne javne ponude dionica.

Namjera za prvu javnu ponudu dionica NLB-a na ljubljanskoj i londonskoj burzi odnosi se na najmanje 50 posto plus jednu dionicu banke, a najviše na 75 posto minus jedne dionice, objavljeno je na internet stranicama Ljubljanske burze i u priopćenju NLB-a i SDH-a.

U najvećoj slovenskoj banci očekuju da bi prospekt za provedbu inicijalne javne ponude mogao biti objavljen 26. listopada na portalu Ljubljanske burze, što bi značilo i službeni početak prodajnog postupka.

>>>Europska komisija odobrila plan prodaje NLB-a

Malim individualnim dioničarima u otkup će se ponuditi 10 posto NLB-a, dok se za ostatak očekuje sudjelovanje institucionalnih ulagača.

Bude li sve po planovima na koje računa slovenska vlada, potencijalni kupci bi narudžbe za kupnju dionica mogli predati u prvom tjednu idućeg mjeseca, nakon čega bi se definirala prodajna cijena, a dionice podijelile kupcima. Nakon toga, predviđa se, dionica NLB-a počela bi kotirati na burzama u Ljubljani i Londonu.

Prodaja većinskog državnog udjela NLB-a obveza je Slovenije nakon što joj je Europska komisija odobrila dokapitalizaciju.

>>>Slovenski parlamentarci za zaštitu NLB-a od pravomoćnih presuda na hrvatskim sudovima

Europska komisija je 2013. godine dozvolila da država svojim sredstvima dokapitalizira NLB bez da se to računa kao kršenje europskih pravila o konkurenciji i tretira kao nedopuštena državna subvencija, ali samo pod uvjetom da se većinski paket banke proda, kako bi se ona mogla restrukturirati i postati dugoročno održivom.

Prijašnja vlada Mire Cerara Europskoj komisiji je obećala djelomičnu privatizaciju NLB-a, s tim da se do kraja ove godine proda najmanje 50 posto dionica, a da država na kraju procesa ostane vlasnik 25 posto dionica.

Takav dogovor s Komisijom omogućio je da NLB državi prošlog tjedna isplati 270,6 milijuna eura dividende, što je ranije bilo blokirano zbog eventualnih kašnjenja u prodajnom procesu.

28. travanj 2024 07:34