Aktualno
StoryEditor

Obustava rada HROK-a mogla bi usporiti kreditiranje građana, utjecati na rast kamatnih stopa

21. Svibanj 2018.

Moglo bi doći do problema s kreditima građana. Naime, nakon završetka procesa potpune usklađenosti s novim pravnim normama, HROK će za građane nastaviti s radom te o tome odmah obavijestiti potrošače. U međuvremenu, sve obrade kreditnih zahtjeva i procjene kreditne sposobnosti obavljat će za građane svaka pojedina banka kao i u periodu prije djelovanja Registra.

- S obzirom da svaka banka ima svoju kreditnu politiku, moguće je da će imati različite pristupe u periodu dok HROK ne nastavi s radom - stoji u odgovoru Hrvatske udruge banaka (HUB).

>>> GDPR privremeno zaustavlja rad HROK-a 

Smatraju da do obustave kreditiranje ne bi trebalo doći, ali je moguće da će sam proces kreditiranja trajati duže.

- U razdoblju dok HROK ne nastavi s radom bit će malo složenije pribaviti sve potrebne dokumente za obradu kreditnih zahtjeva. Ovakav postupak je samo privremeno rješenje iz razloga što bi u suprotnom moglo doći do usporavanja kreditiranja, smanjenja intenziteta tržišne utakmice i posljedično laganog porasta kamatnih stopa - napominju iz HUB-a.

Upravo iz tog razloga, kažu, za Hrvatsku udrugu banaka i njezine članice je od velikog prioriteta da HROK što prije nastavi s radom te će se u što bržem roku pronaći zadovoljavajuće prijedloge i uz pozitivnu suradnju regulatora osigurati nastavak rada HROK-a kako bi se nastavilo s kvalitetnom uslugom i što povoljnijim ponudama kreditiranja stanovništva.

23. svibanj 2024 04:27