Aktualno
StoryEditor

Osječki startup Orqa osvojio prvo mjesto na Idea Knockoutu 2018

28. Rujan 2018.

Startup Orqa iz Osijeka, suosnivača Ivana Jelušića i Srđana Kovačevića, koji stvara FPV naočale za upravljanje dronovima osvojio je prvo mjesto na Idea Knockoutu 2018, najvećem i najuzbudljivijem regionalnom natjecanju tehnoloških ideja. Idea Knockout se, u organizaciji Buga, održao jučer petu godinu za redom, u coworking prostoru HUB385 u Zagrebu. 

 Ekipa iz Osijeka će sa svojim "guglama" u siječnju otputovati na CES 2019. Pobjedom na Idea Knockoutu 2019 osigurali su, naime, dvije povratne aviokarte do Las Vegasa te hotelski smještaj i vožnje Uberom u tom fascinantnom gradu koji nikad ne spava. I, naravno, izlagački štand na CES-u 2019 gdje će svoj proizvod predstaviti najvećem svjetskom auditoriju: tech novinarima, investitorima i potencijalnim distributerima iz SAD-a i cijelog svijeta.

>>>Suosnivač Pirate Baya u Hrvatskoj traži programere za novi startup

Orga FPV.One su first-person-view (FPV) video-naočale za upravljanje utrkama dronova i drugim profesionalnim (industrijskim i civilnim) primjenama dronova. FPV je sljedeći veliki korak VR/AR evolucije kojeg Orqa tim naziva Remote Reality, a svoju će primjenu pronaći u telemedicini, autonomnim vozilima, državnoj sigurnosti, vojnim operacijama i slično.

Drugoplasirani tim na Idea Knockoutu 2018 bio je zagrebački Mundus čija istoimena trivia igra koristi nove tehnologije, poput mobilne telefonije, strojnog učenja te umjetne inteligencije, zadržavajući istovremeno elemente klasičnih društvenih igara. Na treće se mjesto plasirao još jedan tim iz Zagreba, Equinox Vision s platformom za izdavaštvo interaktivnih virtualnih sadržaja u dopunjenoj stvarnosti na način nalik onom na društvenim mrežama, uz implementiranu blockchain tehnologiju.

>>>Američki investitor Looker: Dolazak u Hrvatsku jedna je od najboljih odluka koje sam donio

Na natjecanju je nastupilo je 20 timova iz Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine. Žiri Idea Knockouta činili su Ana Pauzar iz Hrvatskog Telekoma, Iva Barbarić iz Zagrebačke banke, Tanja Ivančić iz Večernjeg lista, Albert Gajšak iz CircuitMessa, Hrvoje Balen iz Algebre, Ivan Polojac iz Samsunga, Ivan Brezak Brkan iz Netokracije, Petar Nauković iz Pivovare Medvedgrad, Hrvoje Bujas iz Me.muma i predsjednik žirija Dragan Petric iz Buga. Nadzor regularnosti rada žirija obavljala je Suzana Vezilić iz Trgovinskog ureda Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu.

Pobjednički tim Orqa osvojio je još jednu nagradu Idea Knockouta 2018 koju je pripremio Nissan Adriatic, a riječ je o korištenju automobila Nissan Qashqai 1.6 dci CVT s ProPilot sustavom kroz period od šest mjeseci, s pokrivenim svim troškovima održavanja vozila, osiguranja i goriva.

>>>Startup Top Digital Agency ide na TechCrunch Disrupt u San Francisco

Tijekom održavanja Idea Knockota 2018 objavljeno je i kako je Hrvatska jedina zemlja na svijetu, izuzev SAD-a, koja će ove godine imati dva člana u žiriju najveće svjetske nagrade za inovativnost tehnoloških proizvoda, CES Innovation Awards 2019, a oni su suosnivači Idea Knockouta, Bojan Mušćet iz Hrvatskog Telekoma i Dragan Petric iz Buga.

Idea Knockout 2018 se održao uz generalno pokroviteljstvo Hrvatskog Telekoma, a sponzorski su natjecanje podržali Algebra, Zagrebačka banka, Samsung, Nissan, Uber i HUB385. Pivo za sudionike osigurali su Varionica i Pivovara Medvedgrad, a kavu DeLonghi.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

27. studeni 2023 20:22