Aktualno
StoryEditor

Oštećeni diljem SAD-a od Applea traže odštetu

27. Prosinac 2017.

Apple je obmanjivao korisnike iPhonea budući da ih nije obavijestio da će usporiti rad uređaja kako bi ublažio problem slabih baterija, tvrdi se u tužbama podnesenim pred više američkih sudova. Manevar je možda naveo neke od vlasnika iPhonea da u proteklih godinu dana poduzmu nepotrebne korake kako bi riješili problem, tvrdi se u osam tužbi, podnesenih pred sudovima u američkim saveznim državama Kaliforniji, New York i Illinois.

>>>Zbog ‘teorije zavjere’ Apple optužen da namjerno usporava bateriju kako bi ljudi kupili novi model

Tako su neki od njih u proteklih godinu dana mogli pripisati ‘pucanje‘ aplikacija i spori rad uređaja starijem procesoru i odlučiti se za kupnju novog telefona. Pritom je pravi razlog problema možda bila slaba baterija koja je mogla biti zamijenjena uz osjetno manji trošak. ističe se u pojedinim tužbama.

Cilj je tužitelja objediniti sve predmete u zajedničku tužbu i time potencijalno obuhvatiti milijune vlasnika iPhoea širom SAD-a. Sličan je postupak u ponedjeljak pokrenut i pred sudom u Izraelu, piše list Haaretz.

>>>U Izraelu pokrenuta udružena tužba zbog usporavanja iPhonea

U Appleu nisu odgovorili na Reutersov upit da komentiraju podnošenje tužbi. Prošlog su tjedna prvi puta priznali da su ažuriranjem operativnog sustava za iPhone 6, iPhone 6s, iPhone SE i iPhone 7 od prošle godine omogućili "poboljšanu" opskrbu energijom iz hladnih, starih i baterija slabog kapaciteta. Telefoni bez te softverske prilagodbe naglo bi se gasili kako se komponente ne bi ‘spržile‘, dodali su.

Priznanje se nadovezalo na analizu Primate Labsa, dobavljača aplikacije za mjerenje rada iPhonea, koja je 18. prosinca pokazala povremeno usporavanje rada uređaja, uz zaključak da je ‘krivac‘ vjerojatno promjena u softveru.

>>>Apple ‘želi kupiti Shazam za 401 milijun dolara’

U tužbi podnesenoj prošlog četvrtka pred sudom u San Franciscu, tvrdi se da činjenica da baterije bez softverske ‘zakrpe‘ ne mogu podmiriti potrebu za energijom, proizišlu iz brzine procesora, predstavlja ‘grešku‘ u radu uređaja.

- Umjesto da otkloni grešku na bateriji besplatnom zamjenom baterija za sve iPhoneove s tim problemom, Apple je pokušao prikriti grešku na bateriji, navodi se u tužbi.

Tužitelji sada traže odštetu, ne navodeći točan iznos koji bi se - u pojedinim slučajevima - nadovezao na traženu nadoknadu prouzročenih troškova. Neki zahtijevaju i da sud Appleu zabrani smanjivanje brzine procesuiranja podataka odnosno da naloži kompaniji da prethodno o tome obavijesti vlasnike telefona. napominje Reuters.

19. srpanj 2024 14:04