Aktualno
StoryEditor

Paradoksalno, globalno usporavanje u Hrvatskoj bi mogao ublažiti - Agrokor

09. Siječanj 2019.

Najnovije istraživanje konzultantske kuće PwC o očekivanim kretanjima svjetskog gospodarstva u ovoj godini potvrdilo je ono što i mnoga druga slična istraživanja tvrde – da svijet očekuje usporavanje. Kako stoji u istraživanju Global Economy Watch, tijekom ove godine sedam najrazvijenijih ekonomija vratit će se prosječnim stopama rasta, odnosno ubrzani rast započet krajem 2016. polako će se ispuhati. Što se najveće ekonomije tiče, u SAD-u će se učinci fiskalnog poticaja smanjiti, kao i potrošnja na koju će utjecati povećanje kamatnih stopa, dok će jaki dolar negativno utjecati na neto izvoz, smatraju u ovoj konzultantskoj kući.

PwC stoga predviđa usporavanje SAD-a s procijenjenih 2,8 posto u prošloj godini, na 2,3 do kraja ove. ‘Rast u Kini također će usporiti u usporedbi s 2018. godinom. Iako će vlada nastojati osigurati minimalno usporavanje, učinak američkih trošarina i potreba za kontrolom razina duga vrlo će vjerojatno uzrokovati umjereno usporavanje rasta u 2019. godini‘, navodi se u izvješću.

Podaci izneseni u istraživanju u skladu su sa sve raširenijim očekivanjima analitičara diljem svijeta, pa i Damira Novotnyja koji nije toliko zabrinut kada je u pitanju efekt ovog usporavanja na hrvatsku ekonomiju, barem ne u kratkom roku. Ono je neminovno, kaže Novotny, no teško je predvidjeti u kojem će se trenutku osjetiti, ali Hrvatska ne ovisi toliko o svjetskim kretanjima jer se rast temelji na domaćoj potrošnji, izvozu i turizmu. Ipak, ako za Hrvatsku ključna tržišta poput Njemačke, Slovenije, Italije i niza drugih zemalja u širem susjedstvu iskuse ozbiljnije probleme, tada će se hrvatskim poduzetnicima dogoditi repriza posljednje krize, odnosno ostat će bez narudžbi gotovo preko noći, misli Novotny.

Što se financijskog sektora tiče, situacija je nešto bolja nego zadnji put jer domaće banke više nisu toliko ovisne o stranim financijskim institucijama i stanje je vrlo stabilno, čemu je, pomalo paradoksalno, pomogao i Agrokor čiji je dug u velikoj mjeri sada problem stranih vjerovnika, tako da bi u slučaju problema financijski sektor u Hrvatskoj bio u boljoj poziciji i spremniji nego prošli put.

25. ožujak 2023 09:42